Nu Live: Klaarwakker

Gemeente Laarbeek wil woning kopen om te verhuren aan statushouders

Gemeente Laarbeek wil woning kopen om te verhuren aan statushouders

De gemeente Laarbeek wil een woning van ongeveer 400.000 euro kopen, om deze te verhuren aan statushouders. Het doel is om een huis met minstens vier slaapkamers te kopen, zodat er een groot gezin kan wonen. Zo voldoet de gemeente hopelijk sneller aan de verlangen van de provincie.

De gemeente krijgt ieder halfjaar de opdracht om een bepaald aantal statushouders van een woning te voorzien. Dat is de afgelopen periode niet gelukt. Om de doelen nu wel te behalen, wil Laarbeek haar mogelijkheden verbreden. Een woning aankopen en verhuren aan een statushouder is er daar één van.

Door alleen vrijkomende woningen van de woningcorporatie woCom te benutten, zou het risico om de doelen niet te behalen te groot zijn. De voorkeur van de gemeente gaat uit naar het kopen van een grote woning, omdat de kans op een match met een groot gezin zo groter is. Oftewel: dan kunnen er meer statushouders worden geplaatst.

De aankoopsom zal naar schatting rond de vier ton zijn. Vooroverleg met de makelaar heeft al plaatsgevonden. Die zou hebben geadviseerd om snel te reageren op een geschikte woning, omdat bijna alle woningen de deur uitvliegen.