Nu Live: Broodje OSR

Landschapsbomen in Gemert-Bakel en Stichting Ons Landschap

De natuurverenigingen in Gemert-Bakel houden maandag 12 juni een bijeenkomst bij Natuurcentrum De Specht in Handel. Op deze bijeenkomst vertelt Valerie Janssen hoe Brabants Landschap met het Groenloket de Brabantse natuur mooier maakt en hoe Stimuleringsregeling Landschap (STILA) hieraan kan bijdragen. Ben Nooijen legt uit hoe hij met behulp van Stimuleringsregeling Landschap (STILA) een wandelpad over boerenland en een bloemblok voor akkervogels op bouwland heeft aangelegd. De avond begint om 20.00 uur.

Ondernemersbijeenkomst over energietransitie Laarbeek

Veel bedrijven blijken de mogelijkheden om beter met energie om te gaan nog niet te benutten, terwijl ze direct of indirect geconfronteerd worden met actuele problemen rondom hun energie. Na een eerste editie samen met Parkmanagement Laarbeek wordt door Coöperatie Laarbeek Energie een tweede bijeenkomst gehouden op maandag 19 juni bij LMB Verkuijlen aan de Korenmijt in Beek en Donk. Dan wordt weer een stap gezet naar pragmatische oplossingen. Wie aan deze avond wil deelnemen kan zich tot uiterlijk 16 juni aanmelden via info@laarbeekenergie.nl

Meepraten met Partij Nieuw Laarbeek tijdens voorbespreking

In verband met de raadsvergadering van de gemeente Laarbeek op donderdag 15 juni houdt Partij Nieuw Laarbeek een voorbespreking. Deze vindt plaats op maandag 12 juni om 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. Iedereen is welkom om mee te praten over de politieke onderwerpen die op de raadsvergadering aan bod zullen komen. De stukken staan op de website van de gemeente Laarbeek.

Open dag bij Zorgboerderij De Liesvelden

Bij Zorgboerderij De Liesvelden in Beek en Donk wordt zondag 11 juni een open dag gehouden. De zorgboerderij wordt gerund door Jos en Nicolle Kanters. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of dementie wordt er een zinvolle dagbesteding geboden. Er is jongvee en kleinvee, een aangepaste moestuin en een belevingstuin. Daarnaast is er nog een melkveebedrijf waar 110 koeien gemolken worden door melkrobots. Dit alles is te bezichtigen op de open dag tussen 11.00 en 16.00 uur. De boerderij ligt aan de Putweg 2.

Verruimen sluitingsuren voor OJA Jongerencentrum Aarle-Rixtel

Jongerencentrum OJA in Aarle-Rixtel heeft van de gemeente Laarbeek toestemming gekregen om haar openingstijden te verruimen. Zij mag voortaan van zondag tot en met donderdag tot 02.00 uur geopend zijn en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur. De toestemming voor het verruimen van de sluitingsuren geldt tot en met 31 december 2023. Wie het niet eens is met deze verruiming kan een bezwaar indienen bij de gemeente Laarbeek.

Tijdelijke verkeershinder Bavariarotonde, afslag Lieshout

Bij de bushalte aan de Bavariarotonde, bij de afslag naar Lieshout, start dinsdag 13 juni de aanleg van een parkeerplaats en een overdekte fietsenstalling. Hiervoor moet de midden geleider op de Provinciale weg, dat is de weg van de rotonde richting Lieshout-Mariahout, worden verwijderd. Het verkeer kan er wel langs, maar moet rekening houden met enige overlast.

Raadsvergadering in gemeentehuis Laarbeek

De gemeenteraad van Laarbeek vergadert donderdag 15 juni. Enkele punten die aan de orde komen zijn het project Centrumontwikkeling in Lieshout, het voorbereidingsbesluit over de supermarkten in Laarbeek en de bevoegdheid van het college tot aankoop van de huisvesting voor statushouders. De vergadering wordt gehouden in het gemeentehuis Laarbeek in Beek en Donk en begint om 19.30 uur. Iedereen kan de vergadering bijwonen en deze is ook live te volgen via een link op de site laarbeek.nl.

Reggae en Ska bij jongerencentrum OJA

Liefhebbers van reggaemuziek komen zaterdag 10 juni aan hun trekken bij jongerencentrum OJA in Aarle-Rixtel. Daar wordt het Reggae en Skafestival Lowman gehouden. Lowman wordt geopend door Kologne Meets Roots Steppas uit België, gevolgd door De Kiloknallers uit Leiden. Met De Kiloknallers vliegen de kilo’s er af want stilzitten is er niet bij. De afsluiter van de dag is EaZZuP, een band met gelouterde muzikanten die tijdens hun shows verschillende reggae-stijlen laten horen die Jamaica heeft voortgebracht. Het festival begint om 15.00 uur, om 22.00 uur gevolgd door een afterparty.

Politiehelikopter opnieuw boven Gemert

De politie heeft woensdagavond rond 21:45 een melding gehad van een inbraak op een bouwterrein aan de Diederikstraat in Gemert. Een politiehelikopter die in de buurt was heeft geassisteerd om de daders te zoeken. Een oplettende getuigen heeft een foto gemaakt van de dader. De politie is op zoek naar deze man. Bron: 112nieuwsonline.nl

Prikkelarm festival Super StarZ in Beek en Donk

Voor mensen voor wie een regulier festival te groot is of teveel prikkels geeft wordt zaterdag 10 juni in Beek en Donk de zomerse editie van het festival SuperStarZ gehouden. Het is een dancefestival waar ook meezingers te horen zijn. Het is een dancefestival waar ook meezingers te horen zijn en dat plaatsvindt in de Dorpstuin aan de Parklaan. Het terrein is verhard en rolstoeltoegankelijk. Naast dancemuziek komen de Party Freunden een feestje bouwen en treden zanger Lars van Bokhoven en de winnaar van het ORO songfestival Bas op. Het festival is open van 16.30 – 21.30 uur.

Scooter in botsing met auto in Milheeze

De hulpdiensten zijn woensdagavond gealarmeerd voor een ongeval aan het Kerkeind in Milheeze. Daar bleek dat een scooter in botsing was gekomen met een personenauto. Waardoor de aanrijding plaatsvond wilde politie niet zeggen. EHBO-ers die toevallig in de buurt waren hebben eerste hulp verleend tot de ambulance er was. De jongen is in de ambulance aan zijn verwondingen geholpen maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Bron: 112Nieuwsonline.nl

Zonneweide De Blauwe Poort wordt geopend

Zonneweide De Blauwe Poort in Beek en Donk wordt vrijdag 9 juni officieel geopend. Dat gebeurt met een groot feest voor inwoners uit Laarbeek en Boerdonk. De officiële opening is om 16.30 uur. De Helmondse cabaretier Joop Vos ontvangt gasten uit Laarbeek en omstreken die een rol spelen bij het project zoals (bestuurs)leden van Laarbeek Energie. De bezoekers krijgen een rondleiding over het park, kinderen kunnen zich laten schminken, er is een puzzeltocht en heel veel muziek. Vanaf 16.00 uur zijn bezoekers welkom op de Zonneweide aan het kruispunt Middenweg en Boerdonkseweg-Noord.

50-jarig jubileum Zwemvereniging Hydra

Zwemvereniging Hydra in Gemert bestaat op 1 juli exact 50 jaar. Daarom wordt er een feestdag gehouden op zaterdag 24 juni. Deze feestdag bestaat uit een sportieve, feestelijke middag voor de jeugdleden en een feestavond voor de oudere leden, oud-leden, oud-vrijwilligers en sponsoren. Wat de inhoud van het middag- en avondprogramma is wordt nog geheimgehouden. De eerdergenoemde leden kunnen zich vóór zondag 11 juni inschrijven. Leden van 13 tot en met 16 jaar kunnen kiezen of ze deelnemen aan het middag- of het avondprogramma.

Nog niet bekend wanneer energietoeslag 2023 in kan gaan

Het is op dit moment onduidelijk wanneer de invoering van de energietoeslag 2023 in zal gaan. Het is nu ook niet mogelijk om deze aan te vragen. Eerder werd gestreefd naar juni, maar het wetsvoorstel moet worden aangepast waardoor het langer duurt. De huishoudens die in 2022 de eenmalige energietoeslag van 1300 euro hebben gekregen, zouden in april dit jaar al automatisch een extra toeslag van 500 euro moeten hebben ontvangen.

Extra alertheid natuurbranden

Het is al een langere tijd droog in onze regio en dat betekent dat het risico op natuurbranden hoog is. Vanaf deze maand is het natuurbrandrisico in Zuidoost-Brabant van fase 1 (normaal risico) naar fase 2 (extra alert) verhoogd. Daarom is het des te belangrijk om alert te zijn wanneer je de natuur in gaat. Hier volgen een aantal tips: Wees voorzichtig met vuur in de natuur. Verdachte situatie gespot? Meld deze dan bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Gooi brandbaar afval altijd in een prullenbak of neem het mee. Meer goede tips staan op de website: bit.ly/3qt3PDU

Praat mee met ABL

Komende week staat in Laarbeek de raadsvergadering gepland. In aanloop naar deze vergadering zijn verschillende onderwerpen behandeld in de commissie ruimtelijke zaken, zoals het nieuwe parkeerbeleid. Ook wordt in de raad besproken hoe om te gaan met de achterstand in het huisvesten van statushouders, waarvoor het gemeentebestuur voorstelt een huis aan te kopen om grote gezinnen te kunnen huisvesten. Inwoners van Laarbeek worden uitgenodigd voor de achterbanvergadering op maandag 12 juni om 20:00 uur aan de Kapelstraat 34 in Beek en Donk, tegenover de Donkse kerk.

Gemertse Liederentafel

Voor liefhebbers wordt op maandag 19 juni van 19.30 tot 21.45 in Gemert een Liederentafel gehouden met voornamelijk Nederlandstalige liedjes. Deze vindt plaats bij café Den Engelenburcht aan het Binderseind 8. Iedereen die van zingen houdt is van harte welkom. Liedbundels zijn aanwezig.

Runnersclub Lieshout,Training op Locatie, Van Goghloop en Trailrun Leudal

Een aantal keer per jaar organiseert Runnerclub Lieshout een training op locatie. Deze keer waren de routes uitgezet vanaf de Vresselse Hut. Lopers hadden keuze uit 4 verschillende afstanden: 9, 12, 15, en 18 kilometer. Afgelopen zaterdag vond de 26e editie van de ‘Van Goghloop’ plaats. De start van de 5, 10 en 15 kilometer werd om 18.30 uur ingeluid door Annamarie Thomas. Annemieke, Hanneke, Ronny en Herman liepen de 10 kilometer en Joyce. Daniëlla en Rudy liepen de 15 kilometer. Zondagochtend was er ook nog de ‘trailrun Leudal’. De deelnemers konden kiezen uit de 6, 13 of 22 kilometer.

Gemeenteraad besluit over de huurkosten voor nieuwe locatie Fuse

Naar aanleiding van een motie in oktober 2021, heeft het college van Gemert-Bakel opdracht gekregen om de huisvesting van St. OJC Fuse in Bakel veilig te stellen. De bedoeling is dat Fuse wordt verplaatst naar een nieuw bijgebouw bij Dorpsstraat 25-27. Deze voormalige meisjesschool is gekocht door Bakels Genot. De gemeente huurt dan het bijgebouw en vestigt hierin Fuse en ook StreetRock kan van hieruit georganiseerd worden. De kosten voor de huur zijn nu begroot op 35.000 euro per jaar. De gemeenteraad moet een besluit nemen of zij de kosten hiervoor gaat dragen.

Inbraak aan de Lindenlaan in Beek en Donk.

Aan de Lindenlaan in Beek en Donk is dinsdag tussen 6.30 en 16.00 uur een woninginbraak gepleegd. Bij de inbraak werd een kluis gestolen en zeer persoonlijke foto’s en filmpjes van een overleden familielid. Heeft iemand iets verdachts gezien, meld dit dan bij de politie. De slachtoffers van de inbraak hebben hierover een bericht geplaatst op Facebook.

Na kampioenschap geen beker voor Vrouwen 1 van VV Gemert

Gemert Vrouwen 1 slaagde er zondagmiddag niet in om na het kampioenschap ook de beker te bemachtigen in de finale tegen het Limburgse DVC’16. DVC staat voor Dames Voetbal Collectief en is een combinatie van Eijsden en Gronsveld. Het Gemertse team moest zich in een bloedstollende penaltyreeks gewonnen geven, nadat de reguliere wedstrijd tegen DVC in 2-2 was geëindigd. Na de eerste strafschoppenreeks was de stand gelijk. Daarna ging het erom wie de eerste strafschop zou missen, en dat was helaas het Gemertse team. De Gemert-speelsters mogen echter trots zijn op wat ze dit seizoen bereikten.

Straatgenoten Spechtlaan Boekel winnen prijzen

Goed nieuws voor tien deelnemers aan de Postcode Loterij met postcode 5427VK (Spechtlaan) in Boekel. Op die postcode viel de Straatprijs van 25.000 euro. Onder de winnaars werd ook een auto verloot. De winnaars werden verrast met het nieuws tijdens het Goed Geld Gala door Postcode Loterij-ambassadeur Gaston Starreveld. Maartje en Rob spelen mee met twee loten en wonnen daarom 50.000 euro. Voor oud-wethouder van Boekel Henny van Boxtel-Arts en haar partner Frans werd de dag nog mooier. Zij mochten naast 25.000 euro ook een nieuwe BMW mee naar huis nemen.

Aanmelden voor Kijk in de Wijk Bakel

Woon je in de wijk tussen Dorpsstraat-Roessel en Schoolstraat-Auerschootseweg? Meld je dan aan voor Kijk in de Wijk op dinsdag 27 juni van 18.30 tot 20.00 uur. Inwoners gaan dan met wijkbeheerders in gesprek over aandachtspunten binnen de wijk. De locaties en onderwerpen kun je vooraf aandragen. Denk aan een plein aantrekkelijker maken, gedachten over verkeer of ideeën voor groen en spelen. Het gaat om onderwerpen die de hele wijk aangaan, niet over individuele wensen. Stuur je naam en eventueel locaties die je wil aandragen uiterlijk 18 juni naar gemeente@gemert-bakel.nl.

Laarbeek tekent Intentieverklaring Netwerk Dementie Helmond – de Peel

De gemeente Laarbeek tekent de intentieverklaring Netwerk Dementie Helmond-De Peel. Laarbeek wil samen met verschillende lokale netwerkpartners proberen steeds dementievriendelijker te worden. De schakel met het medisch domein wordt hierin nog vaak gemist. Het Netwerk Dementie Helmond-De Peel betrekt de partners uit het medisch domein en zoekt de verbinding met de lokale ‘netwerken dementievriendelijk’ om zo elkaar te versterken. De partners binnen dit netwerk hebben nu een intentieverklaring opgesteld om de samenwerking naar elkaar uit te spreken.

Project Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst

De gemeente Laarbeek wil zich ontwikkelen tot een JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht) en gaat daartoe voor ten minste 36 maanden een samenwerkingsovereenkomst (samen met de GGD) aan met stichting JOGG. Laarbeek wil een gemeente zijn met vitale inwoners: mensen die goed in hun vel zitten, gezond zijn en lang en gelukkig(er) leven. De jeugd heeft hierin de toekomst. Door Laarbeek te ontwikkelen tot een JOGG-gemeente draagt men bij aan preventie bij jongeren en een vitalere jeugd.

Subsidie voor Mariahout 90 jaar

De Stichting Viering Lustrumfeest Mariahout heeft de gemeente Laarbeek gevraagd om subsidie voor een dorpsactiviteit rondom ‘Mariahout 90 jaar’. Dit is een burgerinitiatief waarbij verschillende festiviteiten en activiteiten georganiseerd worden. Hierbij wordt verbinding gezocht tussen bewoners, ondernemers, vrijwilligers en verenigingen, wat aansluit op de doelstellingen van het subsidiebeleid, aldus het college van B&W van de gemeente Laarbeek. Het college besloot om een waarderingssubsidie van 500 euro te verlenen.

Buurtidee basisschool De Sprankel

Basisschool De Sprankel in Lieshout heeft plannen de buitenruimte bij de school anders in te richten en daarbij een nabijgelegen grasveld te betrekken. In de ondergrond van dat grasveld is nog wat bouwpuin aanwezig, dat verwijderd moet worden om het grasveld als ‘speelveld’ te kunnen gebruiken. Het college van B&W van de gemeente Laarbeek heeft een budget van 7.500 euro beschikbaar gesteld om het bouwpuin te verwijderen en daarna het veld opnieuw in te zaaien.

Word vrijwilliger bij de cursus Digivitaler

Veel mensen hebben problemen omdat ze digitaal niet vaardig genoeg zijn. Wil jij hen samen met de bibliotheek ondersteunen en hun digitale zelfvertrouwen vergroten? Als vrijwillige docent verzorg je met je mededocent een paar keer per jaar een cursus Digivitaler. Die wordt gegeven in kleine groepen in een reeks van vier bijeenkomsten van twee uur. Je doet dit afwisselend in Gemert-Bakel, Boekel of Laarbeek. Je weet vanzelfsprekend de weg op het internet en je kunt overweg met PowerPoint. Je bent communicatief vaardig, geduldig en minimaal drie cursussen per jaar beschikbaar.

Nieuwe Plukgeluktuin in Aarle-Rixtel

Naast de Plukgeluktuin in Mariahout begint Rotaryclub Gemert-Bakel/Laarbeek nu met een nieuwe pluklocatie in Aarle-Rixtel. Het perceel tegenover groentewinkel Power to the Pieper aan de Opstal zal vol komen te staan met plukbloemen. Van medio juli tot diep in september zullen er kleurrijke bloemen bloeien die niet alleen in eigen huis geweldig staan maar ook goed zijn voor de biodiversiteit. Iedereen die wil kan er straks tegen betaling van 12,50 euro twee grote plukboeketten oogsten. De opbrengst is voor goede doelen in Laarbeek en Gemert-Bakel.

Helpers gezocht voor rommelmarkt Sparta ’25

Op zondag 25 juni is er weer een rommelmarkt van Sparta ’25 op het evenemententerrein naast sportpark ’t Heereind. Naast de markt is er ook weer een groot en gezellig horecaplein en er is (live)muziek. De voetbalclub zoekt hulp voor de organisatie van dit evenement, zowel in de voorbereiding als tijdens de markt zelf. Helpen kan onder andere door ondersteuning op inzameldagen, met het opbouwen of opruimen, met sorteren van de ingezamelde spullen, het verkopen van ‘Spartaspullen’ op de markt of achter de bar op het horecaplein.