Zoek

Publiekswandeling IVN Laarbeek

Bij IVN Laarbeek in Aarle-Rixtel wordt zondag 28 april gewandeld door natuurtuin De Bimd. Onderweg vertelt gids Gerrit Post over dit veelzijdige natuurgebied. Op 5 hectare grond ligt bos, hooi- en grasland, een kruidentuin, een tiny forest en een vlindertuin. Er zijn diverse natuurelementen aangebracht zoals insectenhotels, een vleermuizenmuur, bijenkasten, muizenruiters en een ooievaarspaal. De wandeling start om 09.30 uur en duurt ongeveer twee uur. De Bimd ligt aan de Beekseweg.

Uiterste termijn aanvragen volmachten en kiezerspassen

Bij de verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement op donderdag 6 juni kan gestemd worden met een kiezerspas of met een volmacht. Met een kiezerspas kan op een willekeurig stembureau in Nederland worden gestemd. Voor de aanvraag van een kiezerspas zijn via laarbeek.nl kosteloos (digitale) formulieren te verkrijgen. Met een volmacht kan iemand anders voor jou stemmen. Een volmacht kan worden aangevraagd bij het gemeentehuis of er kan een onderhandse volmacht geregeld worden. Je kan tot op de dag van de verkiezingen een persoon machtigen om te stemmen.

3 Kapellen Middag in Bakel

De kapellen Die Zwei Dörfer, Blaaskapel Brabant en de Aalander Muzikanten verzorgen zondag 28 april een middag in de zaal van grand café ’t Viltje in Bakel. De drie kapellen staan alle onder leiding van Jos van de Rijt. Onlangs kwamen zij op het idee om gezamenlijk iets te organiseren en dat resulteerde in de ‘3 Kapellen Middag’. Er wordt gespeeld van 13.30 tot 17.00 uur.

Ernstig ongeval aan de Oude-Domptweg in Handel.

De hulpdiensten waaronder het traumateam zijn woensdagmiddag rond 16:15 uur gealarmeerd voor een ernstig ongeval aan de Oude-Domptweg in Handel. Ter plaatse waren een personenauto en een bestelbus met elkaar in botsing gekomen. De bestelbus kantelde en kwam op zijn zijkant tegen een boom. De inzittende is door de brandweer uit het busje bevrijd. De man is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De oorzaak van het ongeval zou een voorrangsfout van de personenauto zijn. Bron:112nieuwsonline.

Brabantse OV-fiets onthuld ter gelegenheid van 15-jarig bestaan

Wie regelmatig met de trein reist of in de buurt van een station woont, kent ze ongetwijfeld: de niet te missen blauw-gele huurfietsen van de NS. Deze OV-fietsen bestaan alweer 15 jaar en dat moet gevierd worden. De speciale editie van de fiets werd woensdag onthuld door regiodirecteur van de NS Magdalena Piotrowska en Bossche wethouder mobiliteit Roy Geers (Rosmalens Belang). “Het is belangrijk dat de fiets veel gebruikt wordt”, aldus Geers. “Ideaal om zo van je werk, evenement of naar school te gaan. En hoe mooi is het dan dat je zo’n mooie Brabantse OV-fiets kunt treffen.”  

Ophaaltijdstip gft in Gemert-Bakel

Op de dag dat in Gemert-Bakel het groente-, fruit- en tuinafval wordt opgehaald moet de kliko vóór 07.30 uur aan de straat gezet zijn. Gezien de inzet van een extra voertuig kan deze mogelijk eerder geleegd worden dan men gewend is. In een eerder gepubliceerd artikel stond dit fout vermeld.

Koningsnacht en -dag Villa Ananas

Bij Villa Ananas in Beek en Donk wordt Koningsdag gevierd voorafgegaan door een Koningsnacht. Vrijdagavond 26 april is de Tropical Disco Machine in het leven geroepen met discohits uit de jaren 70, 80 en 90. Met A*fever, de ABBA Tribute Show, Sweaty Disco en een speciale set van Jamie Johnson en Mr. Bermuda. Aanvang 19.00 uur. Op Koningsdag zijn vanaf 14.00 uur de vaste gasten te zien met onder andere Mr. Bermuda, Tomcio, La Bunga en speciale gast Sam Hofman. De festiviteiten vinden plaats op het KPJ-terrein aan de Heereindsestraat 8.

Koningsdagactiviteiten met De Hoge Regt

Door Buurtvereniging De Hoge Regt in Beek en Donk worden zaterdag 27 april Koningsdagactiviteiten georganiseerd. Er is een Kindervrijmarkt in de speeltuin aan de Klavierstraat. Daar kunnen kinderen spulletjes verkopen. Ook zijn er oud-Hollandse spelletjes zoals sjoelen, spijkerpoepen en steltlopen. De Vrijmarkt is om 09.00 uur open en wordt om 12.45 uur gezamenlijk afgesloten met de Kinderen voor Kinderen Koningsdaghit ‘Daba Die Daba Daa’ en kan er gedanst worden.

Koningsdag in Mariahout

Koningsdagactiviteiten in Mariahout vinden vanaf 13.00 uur plaats op het Oranjeplein. Jong en oud kan zich amuseren. Er staat een ontwerpatelier waar gewerkt kan worden aan de ‘droom-koningsdag’ voor 2025. De jeugd kan deelnemen aan spelletjes, een ritje rijden met de huifkar, schminken en springen op het springkussen. Uiteraard kunnen er spulletjes verkocht worden tijdens de vrijmarkt. Bij mooi weer kan er gespeeld worden op de jeu de boulesbaan. De toneelvereniging verzorgt een act voor de oudere bezoekers. Er komt een groot terras en een frietkar voor een hapje en een drankje.

Koningsdag in Lieshout

Koningsdag in Lieshout wordt gevierd met het Kings en Queens Festival. De festiviteiten voor jong en oud vinden plaats op en rond de Heuvel. De harmonie en het gilde openen het feest om 12.00 uur, gevolgd door een optreden van The Urban Room. Vervolgens is er een flinke warming up van Roel van Mook en Ferdy van Vijfeijken. De dag bestaat uit veel sportieve en creatieve activiteiten. Naast het sporten is er voldoende tijd voor onder andere paardrijden, knutselen, schminken, een rondje rijden met de brandweerauto en er is een springkussen. Alle informatie is te vinden op koningsdaglieshout.nl.

Koningsdag een koninklijk festijn in Aarle-Rixtel

Koningsdag in Aarle-Rixtel belooft een vorstelijke viering te worden op de Kouwenberg met vertier voor jong en oud. De festiviteiten starten om half 11 met een vrijmarkt voor de basisschoolleerlingen en het versieren van fietsen en skelters. Bij de scouting vindt een wedstrijdje spijkerbroekhangen plaats. Onder leiding van harmonie De Goede Hoop vertrekt om half 1 de kleurrijke fietsoptocht. ’s Middags is er een open podium en voor de jeugd spelletjes rond de kiosk. De brandweer vermaakt de kinderen met interactieve demonstraties. Vanaf de kiosk zorgen dj’s vanaf vier uur voor de muziek.

Expositie over de geschiedenis van harmonie De Goede Hoop

Harmonie De Goede Hoop in Aarle-Rixtel bestaat dit jaar 150 jaar en ter gelegenheid hiervan is in het Heemhuis een tentoonstelling ingericht die op Koningsdag wordt geopend. In de loop der jaren heeft de harmonie een groot archief opgebouwd en veel bijzondere zaken uit die jaren komen aan bod op deze tentoonstelling. De opening vindt plaats rond 13.30 uur nadat de harmonie de rondgang door het dorp heeft gemaakt en het Wilhelminus op de Kouwenberg heeft geklonken. De expositie is tot 1 juni te bezoeken op zondag van 14.00 tot 17.00 uur en op woensdag van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 16.00

Laarbeek: burgers kunnen onveilige en ongewone situaties anoniem melden

Laarbeek wil dat burgers meehelpen de criminaliteit te bestrijden. Alle inwoners hebben een brief en een kaart in de bus gekregen. Daarin wordt gevraagd om ongewone, opvallende zaken die de veiligheid in een buurt zouden kunnen bedreigen anoniem te melden. Het is voor het eerst dat Laarbeek een dergelijke veiligheidscampagne voert. Aanleiding is de toename van de criminaliteit in woonwijken, die de veiligheid van buurtbewoners kan bedreigen.

Wandeling naar Best voor ‘onze’ vrijheid

Mensen uit Laarbeek en Gemert die ‘onze’ vrijheid willen ‘vieren’ kunnen dat op 5 mei doen tijdens een wandeltocht naar museum Bevrijdende Vleugels in Best. Amnesty houdt dan een sponsorwandeltocht. ‘Met oorlogen in Oekraïne, Gaza en andere brandhaarden in de wereld prijzen wij ons gelukkig dat we in vrede in een vrij land leven’, schrijft Amnesty in een soort van uitnodiging. Doel van de tocht is vooral om actief de vrijheid te vieren met een mooie en gezellige wandeling door het Brabantse platteland. Voor meer informatie kun je terecht op https://wandelvoorvrijheid.amnesty.nl .

Gilde Sint Agatha in Boekel huldigt eerste vrouwelijke Koning

Maria Janssen uit Venhorst stond maandag 22 april nog eens extra in ‘de schijnwerpers’ omdat ze zich de eerste vrouwelijke koning van het Gilde Sint Agatha in Boekel mag noemen. Ze mag zich koning noemen omdat ze op 14 april tijdens het schieten met de kruisboog de beste was. Haar echtgenoot Gerrit Janssen, tevens hoofdman van het gilde, wordt haar gemaal. Het gilde in Boekel werd in 2006 heropgericht. Verslag: Mario van Dinther Montage: Berend Koenders

Poging tot woningoverval daders gevlucht

De politie heeft maandagavond rond 21:40 uur een melding gekregen van een woninginbraak/poging woningoverval aan de Handelseweg in Handel. Ter plaatse bleek dat drie mannen de inbraak / overval gepleegd hadden op een woning. Toen ze buitenkwamen werden ze door voorbijgangers tegengehouden. Twee voorbijgangers zijn de mannen achterna gegaan en werden bespoten met een bijtende vloeistof, lijkend op pepperspray. De mannen zijn door ambulancepersoneel behandeld. De overvallers wisten te ontkomen.    

Lieshouts kampioenschap randje butsen

De bal tegen de stoeprand gooien zodat hij terugkaatst, dat is stoepranden of zoals ze het in Lieshout noemen randje butsen. Zondag 21 april was er rondom de Heuvel in Lieshout het Laarbeeks kampioenschap randje butsen. Na het succes van de 1e editie van vorig jaar wilden de broers Barry en Karel Huygens dit evenement met veel plezier doorzetten. “We zijn met 54 teams, het animo is nog steeds groot en iedereen is enthousiast”, Karel is blij met de opkomst dit jaar. Team op ’t Randje 2 mocht de opa Karel wisselbeker mee naar huis nemen. Verslag: Karin van den Heuvel Camera: Theo van den Heuvel

Politie en provincie strijden tegen afleiding in het verkeer

Even snel een appje sturen tijdens het rijden of niet handsfree bellen; het is een van de oorzaken van de vele verkeersongevallen in onze regio. De politie en de provincie hebben de handen ineen geslagen om hier extra alert op te zijn. Ze halen in het kader van de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’ een middel van stal dat al eerder succesvol is gebleken: de touringcar.  

Serenade voor jubilaris Gilsing

René Gilsing werkt 40 jaar bij Bavaria. Ter gelegenheid van dit dienstjubileum heeft hij een serenade aangeboden gekregen door harmonie Sint Caecilia uit Lieshout. De receptie werd hem aangeboden door de bierbrouwer. Gilsing is lid van de Lieshoutse harmonie. Verslag: Jan Jansen Montage: Jan Jansen

Creatief jeugdtalent in ’t Oude Raadhuis

Kunstpodium ’t Oude Raadhuis in Beek en Donk opent in het kader van Koningsdag zaterdag 27 en zondag 28 april haar deuren. Dan is er een expositie te zien met werk van een grote groep jonge kunstenaars uit Laarbeek. Hierbij zijn ook studenten van de kunstlessen bij Atelier Helmie Segboer in Mariahout en Esther Tabor uit Helmond. Op deze dagen wordt door Ria Kasteleijns ook een schilderworkshop voor kinderen gegeven. Aanmelden hiervoor kan per mail naar riakastelijns54@gmail.com. De expositie is open van 13.00 tot 16.00 uur, de workshop is van 13.30 tot 14.30 uur.

Jeugdhandbal teams strijden op NK breedtesport in Boekel

In sporthal De Burcht in Boekel streden zaterdag en zondag 23 handbalteams op het NK handbal. Meisjes en jongens C-jeugd op zaterdag en meisjes B-jeugd op zondag. De teams uit heel Nederland waren hiervoor  afgereisd. HABO’95 had de organisatie in handen. De halve finales waren een spannende aangelegenheid. In de meisjes- en jongensfinale gaven de teams elkaar weinig toe. Kampioen bij Meisjes C-jeugd werd Bentelo die SEW uit Nibbixwoud versloeg. Bij de jongens C won SWIFT Helmond de finale van SVBO uit Emmen. Zondag waren de meisjes van NOAV uit Susteren de besten van Nederland.

Winst Sparta’25, Mariahout, ELI en ASV spelen gelijk

In de voetbalcompetitie rolde de bal zaterdag en zondag op diverse sportparken. Sparta’25 uit Beek en Donk pakte bij Moerse Boys in Zundert een 2-1 overwinning. Mariahout deelde met 2-2 de punten met Herpinia uit Herpen. Milheezer Boys en ELI Lieshout eindigden in 2-2 evenals SPV Vlierden tegen ASV’33. Gemert leed in de derde divisie een 3-0 nederlaag bij Hoek in de provincie Zeeland. Bavos uit Bakel versloeg Brandevoort met 2-1 en MVC uit De Mortel moest met 3-1 zijn meerdere erkennen in SV De Braak uit Helmond. Handel kwam tegen Union uit Malden niet verder dan 0-0.

Wielervijfdaagse Lieshout

In Lieshout werd van maandag 15 tot en met vrijdag 19 april week de Wielervijfdaagse gehouden voor de jeugd uit Lieshout en Mariahout. Elke avond werden vanaf de Floreffestraat wedstrijden gehouden, de jongste kinderen op fietsjes, skelters en driewielers konden drie dagen meedoen. De podiumceremonie was vrijdag. Verlag en montage: Jan Jansen  

Lieshoutse jeugd actief tijdens Koningsspelen

De Koningsspelen voor kinderen van groep 4 en 5 van basisschool De Sprankel in Lieshout werden vrijdag 19 april gehouden in sporthal De Klumper. Vrijwilligster Ainara Vandegard had badminton-gerelateerde spellen bedacht die door andere vrijwilligers waren uitgewerkt. De kinderen werden in drie groepen verdeeld want naast badminton was achter een scherm een apenkooi opgebouwd en daartussen werd een bokstraining gegeven. Door deze opstelling konden de kinderen ieder lesuur doorschuiven van de ene activiteit naar de volgende. Gezien het enthousiasme van de kinderen was de opzet zeer geslaagd.

Open dag bij Educatief Natuurcentrum De Perekker

De open dag bij Educatief Natuurcentrum De Perekker in Boekel stond zondag in het teken van de Peelrandbreuk. Landschapsverteller Wiel Steegs uit Horst is ambassadeur en deelt zijn kennis en hobby over stuifduinen, heidevelden, historische feiten en mysterieuze mythes. Hij leerde op een Beleefdag bakker Ard Gerards uit Horst kennen en vroeg hem een Peelpizza te kunnen maken. Dat was een uitdaging, zeker omdat boekweit een hoofdbestanddeel zou gaan vormen. Nu reist Gerards samen met twee collega’s door Brabant en Limburg en toont hoe een Peelpizza te maken met gezonde ingrediënten.

Hectic Hobo in De Bunker

In De Bunker in Gemert is donderdag 25 april tijdens Tuney Thursday de Americana-band Hectic Hobo te gast. Gewapend met elektrische gitaren, bas, drums, orgel en accordeon, brengt de band stevige harmonieuze vocalen. Van zigeunerrock tot rustieke ballads, Hectic Hobo heeft het allemaal. Oorspronkelijk afkomstig uit de Rocky Mountains in Utah, heeft de band na 15 jaar optreden in het westen van de Verenigde Staten besloten terug te keren naar Europa. In De Bunker is een avond vol Americana en folk te horen. Aanvang 20.00 uur, showtime om 21.30 uur.

Historische optocht trekt veel publiek

Het nieuwe seizoen van het Boerenbondsmuseum in Gemert is zondag van start gegaan met een Historische Optocht. In een lange bonte stoet werd het leven van een Brabants dorp in de periode 1900 tot 1940 getoond. Het in groten getale opgekomen publiek zag volwassenen en kinderen in klederdracht van toen door de straten trekken. De schoenmaker, smid, klompenmaker, touwslager en handelaren, maar ook oude ambachten en machines waren er te zien. Het Jachthoorn- en Trompetterkorps en de Firebrigade Pipes & Drums zorgden voor de muzikale noot. Verslag: Mario van Dinther Montage: Mario van Dinther

Wielrenner zwaargewond in Lieshout

Een wielrenner is zwaargewond geraakt bij een val op de Lange Dreven in Lieshout. Omstanders hoorden een harde knal en troffen de man op de weg aan, het slachtoffer was niet aanspreekbaar. Omstanders belden direct 112 en begonnen met reanimeren. Uiteindelijk kwamen de hulpdiensten massaal ter plaatse, twee ambulances, een traumaheli en meerdere politie-eenheden. Door het snelle schakelen lukte het om de man met output (een hartslag) naar het ziekenhuis te brengen, laat de OvD weten. De trauma-arts van het MMT is in de ambulance meegereden ter ondersteuning.

Team van de Week Wereldkeuken

Team van de Week bij zaalvoetbalvereniging WAC in Gemert was Wereldkeuken. De wedstrijd ging om het kampioenschap van de 3e klasse. Met nog twee wedstrijden te spelen troffen de nummers 1 en 2 elkaar in een rechtstreeks duel: Logan’s Pub/Baggermans PVC Vloeren en Wereldkeuken. Zo’n 3 minuten voor tijd leek het kampioensfeest voor Logan’s Pub/Baggermans PVC Vloeren gevierd te kunnen worden nadat Dennis Rademakers vanaf het eigen keepersgebied voor de 2-3 zorgde. Maar een minuut later zorgde Willem v. Hoof voor de 3-3. Het kampioenschap wordt donderdag in de allerlaatste wedstrijd beslist.