Desktop

Tablet

Zoeken

UWV: ‘Meeste sectoren in De Peel en Helmond laten lichte banengroei zien’

UWV: ‘Meeste sectoren in De Peel en Helmond laten lichte banengroei zien’

De werkgelegenheid in de regio Helmond – De Peel groeit relatief sneller dan in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV. De instantie verwacht dat ‘werken’ in de regio ‘na enkele turbulente jaren in 2024 en 2025 in rustiger vaarwater terechtkomt’. ,,De regionale arbeidsmarkt volgt volgens het UWV ‘ de economie die terugkeert naar een gematigd groeipad.’ De meeste sectoren laten een lichte banengroei laten zien. Vooral de industrie valt op. Deze sector groeit sterker in Helmond-De Peel dan in Nederland.

Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt over een historisch hoogtepunt heen lijkt te zijn, blijven werkgevers de komende jaren last houden van personeelstekorten.
Jessie Vossen, arbeidsmarktadviseur, UWV: “Door de afkoelende economie krijgt de arbeidsmarkt iets meer lucht maar de zijn tekorten zijn niet weg. Het aantal openstaande vacatures is in Helmond-De Peel met bijna 4.700 nog steeds hoog ten opzichte van het aantal werkzoekenden. Daar komt bij dat veel mensen binnen nu en een aantal jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereiken en de arbeidsmarkt gaan verlaten. Vanwege de aanhoudende personeelstekorten zijn bedrijven ook genoodzaakt om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Bedrijven in de industrie zetten bijvoorbeeld vaker in op automatisering, terwijl dat voor sommige sectoren die meer arbeidsintensief zijn lastiger is, zoals binnen cultuur, sport en recreatie.”