Desktop

Tablet

Ontwerp-projectplan voor restopgave aan Peelseloop ter inzage

Ontwerp-projectplan voor restopgave aan Peelseloop ter inzage

Ten noorden van Gemert stroomt in het buitengebied de Peelseloop. Aan het deel tussen de Boekelseweg en de Handelsesteeg zullen werkzaamheden worden uitgevoerd. Hiervan is het ontwerp-projectplan Waterwet tot en met 11 januari 2024 gepubliceerd op aaenmaas.nl/peelseloop. Als er bezwaren zijn tegen dit plan kan binnen de inzagetermijn mondeling of schriftelijk een zienswijze worden ingediend. Voor belangstellenden met vragen over het plan wordt woensdag 13 december een inloopbijeenkomst gehouden. Deze vindt van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats bij restaurant Koks aan de Koksdijk 25 in Gemert.

Men kan er zonder afspraak heengaan en medewerkers zullen met de gebiedskaarten op tafel de vragen beantwoorden.
Het ontwerp-projectplan Waterwet beschrijft hoe men een aantal vismigratieknelpunten wil oplossen. Dit gaat nog om een restopgave van de herinrichting van de Peelseloop uit 2017. Ook komt terug in het plan hoe men een aantal stuwen wil aanpakken. Dat is nodig om water in droge periodes beter te kunnen vasthouden, wat belangrijk is voor de landbouw en de natuur.
Het plan is om bij drie stuwen een vispassage aan te leggen waarmee vissen deze obstakels kunnen omzeilen. Twee van die drie stuwen worden ook vervangen door geautomatiseerde klepstuwen. Daarnaast wordt nog een stuw verplaatst en wordt er één verwijderd. Er worden zeventien cascades, dat zijn trapsgewijze kleine watervallen, en houtpakketten in de Peelseloop aangebracht. Deze maatregelen dragen bij aan het verbeteren van de biodiversiteit en zorgen ervoor dat er sneller kan worden gereageerd op een dalend of stijgend waterpeil.