Desktop

Tablet

Vrijheidsfestival Laarbeek: “Jeugd betrekken om herinneringen levend te houden”

Vrijheidsfestival Laarbeek: “Jeugd betrekken om herinneringen levend te houden”

Met een estafette, een optocht met acht startlocaties, spelletjes, een picknick en het ontsteken van het Vrijheidsvuur gaat de gemeente Laarbeek 80 jaar vrijheid vieren en herdenken. De nadruk bij het Vrijheidsfestival, dat 22 september zal worden gevierd, ligt zondag vooral op activiteiten met en voor (basisschool)kinderen. ,,We roepen de jeugd op om jezelf op te geven voor de activiteiten. Dat kan tot 10 september”, aldus waarnemend burgemeester Yves de Boer. ,,Ik ben blij dat de gemeente Laarbeek op deze manier de herinnering van iets kostbaars als onze vrijheid levend houdt.”

Aarle-Rixtel vormt op 22 september het middelpunt van de gemeentelijke herdenking en viering. Tussen 10.15 uur en 10.30 begint er vanaf acht verscheidene startlocaties een Vrijheidsestafette voor kinderen uit groep 7 en 8. Om 11.30 uur is er een Vrijheidsoptocht bij de kerk in Aarle-Rixtel voor de basisscholen. Daarna wordt om 12.00 uur bij de kiosk op De Kouwenberg het Vrijheidsvuur ontstoken door burgemeester de Boer en jeugdburgemeester Aimée van de Kerkhof (zie foto). Later op de middag staat er een Vrijheidspicknick op het programma die gratis voor basisschoolkinderen is. Tot 15.00 uur is er daarna van alles te zien en te doen op de Kouwenberg.

,,Het is 80 jaar na dato heel belangrijk om de herinneringen ‘levend’ te houden”, aldus burgemeester De Boer dinsdagmiddag tegenover de pers. ,,Om kinderen te laten vertellen wat voor hun vrijheid is en wat niet vrij zijn voor hen betekent. Het is voor de toekomst belangrijk dat ze dat met elkaar beleven en er ook samen over praten.” Meer informatie op www.laarbeekactief.nl . (Bij de foto: Jeugdburgemeester Aimée van de Kerkhof en burgemeester Yves de Boer hebben er zin in. Foto: gemeente Laarbeek)