Desktop

Tablet

Staking streekvervoer: normale dienstregeling hervat (VIDEO)

Staking streekvervoer: normale dienstregeling hervat (VIDEO)

De treinen en bussen van verschillende streekvervoerders stonden woensdagochtend stil tussen 04:00 en 08:00. Door een landelijke staking van werknemers werd aandacht gevraagd voor een betere en vooral permanente zwaarwerkregeling. In het pensioenakkoord van 2019 is destijds afgesproken dat er gezocht zou worden naar een structurele oplossing voor mensen die een zwaar beroep beoefenen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat deze werknemers eerder kunnen stoppen met werken. Maar deze afspraak is niet nagekomen en dat valt zwaar op het dak bij bestuurder van het FNV streekvervoer Edwin Kuiper.

In het pensioenakkoord van 2019 is destijds afgesproken dat er gezocht zou worden naar een structurele oplossing voor mensen die een zwaar beroep beoefenen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat deze werknemers eerder kunnen stoppen met werken. Maar deze afspraak is niet nagekomen en dat valt zwaar op het dak bij bestuurder van het FNV streekvervoer Edwin Kuiper. “In plaats van een permanente regeling werd een tijdelijk compromis bereikt. De bestaande regeling verdwijnt binnenkort. Dat is onacceptabel en daarom voeren wij actie.”

Dat er woensdagochtend op nationaal niveau een staking plaatsvond is volgens Kuiper uitzonderlijk. “Dankzij de steun van de werkgevers zitten we in een unieke positie: er rijdt daadwerkelijk geen enkele bus of trein. Dit is echt een unieke situatie in het streekvervoer, misschien zelfs wel in de Nederlandse geschiedenis.”

Met de staking wil de FNV voorkomen dat de regeling verdwijnt. De vakbeweging wil dat hun werknemers gezond van hun pensioen kunnen genieten. “Een leven lang zwaar werk mag niet betekenen dat je opgebrand je pensioen haalt.”

In de regio werd er gestaakt bij de bus stallingen in Uden en Den Bosch. Ondanks de openbare meldingen van de staking, was een aantal reizigers niet op de hoogte. Daarnaast zijn er ook reizigers komen opdagen op hoop van zegen dat het streekvervoer toch zou rijden. Ook deze mensen werden teleurgesteld.

Rond 07:50 kwamen de eerste bussen aan bij de stalling in Uden en Den Bosch. De NS verwacht dat voor het einde van de ochtend het streekvervoer weer normaal volgens schema rijdt.