Desktop

Tablet

Gemeente Laarbeek ‘vaart’ in 2025 scherp aan de wind

Gemeente Laarbeek ‘vaart’ in 2025 scherp aan de wind

‘Scherp aan de Wind’. Dat is de titel van de begroting voor 2025 die volgende maand tijdens de raad van Laarbeek aan de orde komt. Opvallend is dat er in het ‘huishoudboekje’ over 2025 niet of nauwelijks nieuwe ambities worden uitgesproken of vastgelegd. ,,We gaan door met waar we mee bezig waren”, zegt financieel wethouder Johan Briels ,,De aanleg van het Kerkplein in Aarle-Rixtel gaat in 2025 door. Dat geldt ook voor de nieuwe milieustraat in de gemeente en de verduurzaming van het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. Maar we willen deze tijd niet met nieuwe zaken starten. Met andere woorden: geen nieuw beleid!

Tijdens de uitleg over de begroting van 2025 oogt de tafel ook wat leger dan afgelopen jaren. ,,De burgemeester en een aantal wethouders ontbreken vandaag”, legt Briels uit. Tijdens de persconferentie blijkt dat het college de begroting voor komend jaar nog sluitend kan krijgen. Daarna lopen de tekorten snel op van structureel 1,2 miljoen euro in 2026, naar een bedrag over structureel zo’n 2 miljoen euro in 2028. De jaren die daarna komen baren ons wel wat zorgen”, vervolgt Briels. ,,Veel gemeenten reppen over de Ravijnjaren. Dat is wel heel erg diep; heb het liever over dal-jaren. Maar het wordt wel spannend de komende tijd. De cijfers zullen tussen 2025 en 2028 voortdurend worden aangepast en bijgesteld.
Uit de cijfertjes over de komende jaren blijkt dat de lasten voor de meeste inwoners van Laarbeek niet verzwaard worden. ,,Er is een beperkte lastenstijging; de inflatiecorrectie”, antwoordt Briels. ,,Als we uitgaan van een gemiddeld huishouden nemen de lasten in 2025 met 41 euro toe”, rekent de wethouder voor. ,,Er zijn en liggen ook voor volgend jaar nog genoeg uitdagingen. Denk aan de stijging van de kosten in de jeugdzorg. Bezuinigingen sluit ik zeker niet uit. Het wordt ook niet eenvoudig hoor. Mijn collega’s en ik in het college zullen onze handen nog vol hebben”, voorspelt hij.
Volgens Briels blijft vooral het Rijk achter met de geldverstrekking. Hij vindt dat de landelijke overheid de gemeenten in de steek laat. ,,We krijgen als gemeente allerlei extra taken voor de kiezen”, zegt Briels. ,,De jeugdzorg bijvoorbeeld. Begrijp me goed, ik geloof heef erg in de beweging dat wij als gemeente het dichtst bij onze inwoners staan, maar dan wel boter bij de vis.”
Briels vindt het belangrijk dat Laarbeek een gemeente blijft waar het goed wonen en toeven is voor iedereen. De lasten voor de burgers zo laag mogelijk te houden; ook voor mensen met een kleinere beurs. De begroting voor 2025 en de Septembercirculaire worden op 7 november in de gemeenteraad van Laarbeek besproken. (Bij de foto: De aanpak van een nieuwe milieustraat staat nog wel in de begroting)

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn