SmartwayZ.NL, het innovatieve mobiliteitsprogramma in Zuid-Nederland, heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar motieven en barrières om met de auto of andere vervoermiddelen naar het werk te reizen. Van de ruim 1100 mensen die in Zuidoost-Brabant meewerkten aan het onderzoek zegt 39% wellicht met een elektrische fiets naar het werk te willen gaan, mits de werkgever deze betaalt. Ook oplaadmogelijkheden op het werk, kilometervergoeding en een bewaakte stalling scoren hoog. 19% van de deelnemers zegt wellicht met een gewone fiets te willen gaan, wanneer de werkgever deze betaalt.
Onderzoeksresultaten
De resultaten van het onderzoek zijn te raadplegen via een openbaar dashboard. Daarnaast zijn de belangrijkste resultaten per regio samengevat in een factsheet. Met de informatie kunnen gerichte (gedrags)interventies worden ingezet om duurzaam reizen of thuiswerken te stimuleren.
Stijn Smeulders, gedeputeerde Mobiliteit: “Het is druk op de Brabantse snelwegen en we weten dat het de komende jaren alleen nog maar drukker wordt. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat we kijken of we mensen alternatieve vervoersmethoden kunnen bieden. Met de inzichten uit dit onderzoek zetten we echt een stap voorwaarts in een bereikbaarder en duurzamer Brabant.”
Potentie van (elektrische) fiets
Maar liefst 44% van de ondervraagden geeft aan open te staan om (vaker) naar het werk te fietsen. Daarmee is de (elektrische) fiets het populairste duurzame alternatief voor de automobilist. Drijfveren hiervoor zijn dat het goed is voor de gezondheid en de relatief lage kosten. Barrières daarentegen zijn de snelheid, weersomstandigheden en het niet hebben van een geschikte fiets. Meer ondervraagden overwegen de (elektrische) fiets te nemen als de werkgever hen een fiets zou aanbieden en zou zorgen voor een opfrisplek op het werk.