Zoek

Brabantse Peel wil 2,5 miljoen euro om leefbaarheid platteland te verbeteren

Brabantse Peel wil 2,5 miljoen euro om leefbaarheid platteland te verbeteren

De Brabantse Peel dient een aanvraag van 2,5 miljoen euro in voor een Europees subsidieprogramma om zo de leefbaarheid op het platteland te verbeteren. De gemeenten Maashorst en Laarbeek nemen hierin het voortouw. Ook Agrifood Capital en Innovatiehuis De Peel nemen het initiatief. Het wordt gesteund door de gemeenten Asten, Boekel, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Land van Cuijk, Meierijstad, Someren en waterschap Aa en Maas, met steun van de provincie.

De Europese Unie stelt twee miljoen euro beschikbaar en de provincie neemt 250 duizend euro voor haar rekening, net als de tien gemeenten en het waterschap. In het najaar wordt duidelijk of de aanvraag wordt goedgekeurd en dan kan worden gestart met de uitvoering. Het doel is om inwoners, verenigingen en bedrijven te ondersteunen om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren.

Een Lokale Actie Groep (LAG), die grotendeels uit particuliere vertegenwoordigers van de Brabantse Peel bestaat, gaat dan beslissen over de besteding van de 2,5 miljoen euro. Het subsidieprogramma start waarschijnlijk op 1 januari 2024 en dan kunnen inwoners en ondernemers daadwerkelijk een beroep doen op de subsidie.