Desktop

Tablet

Zoek

Extra boa’s moeten in Laarbeek eind 2023 zorgen voor meer slagkracht

Extra boa’s moeten in Laarbeek eind 2023 zorgen voor meer slagkracht

De gemeente Laarbeek gaat extra toezichthouders inzetten tijdens de laatste dagen van het jaar 2023. Door de extra ‘boa’s van een beveiligingsbedrijf is er volgens de gemeente ‘meer slagkracht aanwezig bij incidenten die de openbare orde raken van de gemeente Laarbeek.’ De extra opsporingsambtenaren werken in de periode van 27 december tot en met 31 december in opdracht van Laarbeek. “Een plan van aanpak omdat er elk jaar irritatie is over het afschieten van vuurwerk”, legt burgemeester Frank van der Meijden uit. Er komen altijd veel meldingen over overlast binnen. Die nemen we heel serieus.”

Volgens Van der Meijden is het ‘geen strenge aanpak’. “We willen als college van B en W onze samenleving beschermen tegen allerlei mensen die rond de jaarwisseling en de laatste dagen van het jaar eigen regels bedenken. Onze politie kan die dagen ook niet overal zijn. We huren een aantal extra boa’s in om er die tijd wat meer bovenop te zitten. Bovendien willen we de samenleving ook een signaal geven door wat meer aanwezig te zijn. We proberen zo daders te achterhalen waar het nodig is. Als het escaleert gaan we de schade op de meestal nog jeugdige daders proberen te verhalen en bij hen desnoods een pittige factuur voor het herstel van de schade neer te leggen. Daar moet je je voor verantwoorden, Zo gaat dat in het leven.”

Volgens Van der Meijden heeft het plan van aanpak niet echt te maken met de vuurwerkbom die vorige week in de Kapelstraat in Beek en Donk ontplofte. Voor dat incident werden twee jongens opgepakt. “Het gesprek tussen mij en die ‘gooiers’ staat gepland, maar is dinsdag afgezegd omdat Justitie nog wat extra tijd nodig heeft vanwege het onderzoek”, aldus Van der Meijden. “Zo’n bom gooien doe je niet. Zeker niet in de Kapelstraat. De bewoners hebben daar ook al allerlei verkeers- en geluidsproblemen in hun buurt. Daar zijn we als college al jaren mee bezig.”