Desktop

Tablet

Zoeken

Gas- en stroomverbruik ook in Laarbeek, Gemert-Bakel en Boekel flink afgenomen

Gas- en stroomverbruik ook in Laarbeek, Gemert-Bakel en Boekel flink afgenomen

Huishoudens in de gemeente Laarbeek hebben vorig jaar gemiddeld 340 kuub minder gas gebruikt dan in 2021. In Gemert-Bakel is dat 330 kuub minder en in Boekel scheelt het 300 kuub. Dat is voor de drie gemeenten ongeveer een reductie van zo’n 20 procent. Dat zou blijken uit een analyse van de CBS-cijfers door energiebedrijf Zonneplan.
Het energiebedrijf keek niet alleen naar het gasverbruik, maar ook naar het elektriciteitsgebruik per gemeente. Daaruit blijkt dat het energiegebruik in Laarbeek en Gemert-Bakel met ongeveer zes procent zou zijn afgenomen. In Boekel is dat 5,2 procent.

Volgens de bestudering van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek verbruikte elke Noord-Brabantse gemeente in 2022 gedwongen door de hoge gasprijzen minder gas dan het jaar ervoor. In Noord-Brabant gebruikten huishoudens in 2022 gemiddeld 270 kuub minder gas dan in 2021.
Het gas- en stroomverbruik daalde in onze provincie overigens over de hele linie. Waar een lager gasverbruik al voor de hand lag – korter douchen en de verwarming een graadje lager zijn relatief eenvoudige ingrepen, maar hebben wel een groot effect – is het volgens Zonneplan opvallend dat ook het stroomverbruik in alle Noord-Brabantse gemeenten is afgenomen.
Volgens Zonneplan zou dat deels te maken kunnen hebben met het feit dat huishoudens met een elektrische auto er vorig jaar vaker voor kozen om bij een openbare laadpaal te laden in plaats van thuis. De stroomtarieven voor particuliere huishoudens waren immers in veel gevallen hoger dan de publieke laadtarieven.
Dit jaar geldt er een prijsplafond op energie, tot een maximaal verbruik van 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar. Afgaande op de laatste cijfers is dat voor huishoudens in meer dan de helft van de Brabantse gemeenten inmiddels afdoende.
(bron foto: Zonneplan)