Desktop

Tablet

Zoek

Gemeenten Laarbeek en Gemert-Bakel zoeken nog plek voor zo’n 200 asielzoekers

Gemeenten Laarbeek en Gemert-Bakel zoeken nog plek voor zo’n 200 asielzoekers

De gemeenten Laarbeek en Gemert-Bakel moeten dit jaar nog een plek voor tweehonderd asielzoekers vinden. In Laarbeek gaat het om 85 mensen. In Gemert-Bakel moeten er nog 115 asielzoekers worden opgevangen. Burgemeester Jeroen Dijsselbloem van de gemeente Eindhoven slaakte in de pers de afgelopen dagen een noodkreet. Volgens hem is de opvang van vluchtelingen in de regio Zuidoost-Brabant onder de maat. Dijsselbloem liet de gemeenten in een brief weten dat er de komende tijd structureel nog ruim 1600 plekken asielzoekplekken dienen te worden gerealiseerd.

Volgens Laarbeek is er met het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers red.) al contact over een beoogde locatie. ‘Als gevolg van drukte bij het COA heeft dit nog niet geleid tot een formele reactie van het COA. We wachten daarom met het starten van het formele traject’, aldus Laarbeek in een reactie. Volgens een opgave van Laarbeek heeft de gemeente voldoende statushouders een woonplek gegeven. ‘De opvang van de gevluchte Oekraïners loopt in de pas met de opgave voor dit jaar.’ ‘Met de uitbreiding van de opvanglocatie Brukelum in Aarle Rixtel waar 28 extra plekken voor oorlogsvluchtelingen worden gecreëerd, zullen we onze taakstelling voor 1 januari behalen’, aldus een reactie van de gemeente.

In Gemert-Bakel zijn inmiddels 131 vluchtelingen uit de Oekraïne opgevangen. Er wordt nog voor 15 personen een plekje gezocht. Verder moeten er voor het eind van dit jaar nog 7 statushouders een plekje krijgen.

(Bij de voormalige basisschool in Aarle-Rixtel worden de komende tijd zo’n 28 extra vluchtelingen uit de Oekraïne gehuisvest. Foto: Trudy van Rijswijk)