Desktop

Tablet

Zoek

Gemertse jongeren komen samen om te gamen tijdens eerste e-sportsfestival

Gemertse jongeren komen samen om te gamen tijdens eerste e-sportsfestival

Voor één keer gameden zo’n veertig Brabantse jongeren woensdag niet op hun eigen kamer, maar kwamen ze bijeen voor het eerste e-sportsfestival in Gemert. Daar kregen zij tips van bekende professionele gamers en konden ze zelfs met hen de uitdaging aangaan.

Jongeren tussen de 10 en 14 jaar streden tijdens verschillende games tegen elkaar. Ook professionele e-sporters waren van de partij, zoals Luca van der Eng. Hij is gespecialiseerd in Rocket League, een spel waarbij racen wordt gecombineerd met voetbal. Samenwerken is daarbij van groot belang. Vijf kinderen slaagden er dan ook samen in om hem te verslaan. ‘’Ze gingen allemaal op mij af. Daar kon ik helemaal niks meer tegen doen’’, zei hij lachend.

Fysieke Mario Kart-baan
Ook werd Sporthal Molenbroek omgetoverd tot fysieke Mario Kart-baan. Met een op afstand bestuurbare auto werd over een zelfgebouwd parcours geracet. ‘’Dat is echt wel superleuk,’’ vond Bram (10), ‘’maar het besturen is moeilijker.’’ Ook Yannick (13) was enthousiast over de verschillende activiteiten. ,,Het is veel gezelliger om met zijn allen in een zaal te zijn dan dat je alleen bent in een kamer met een koptelefoon op.’’

‘’Dat is precies wat de bedoeling was van deze vakantie: zorgen dat er iets te doen is in Gemert’’, zei burgemeester Michiel van Veen voldaan. Omdat hij zelf ‘groot liefhebber’ is van computerspelletjes, speelde hij zelf ook een paar potjes mee.

Verantwoord gamen
Er werd niet alleen gegamed, maar er werd ook stilgestaan bij verantwoord gamen. Koen Schobbers helpt met zijn bedrijf ‘Parents of Play’ ouders van gamende kinderen en bedacht de ‘Spel Schijf van Vijf’. Dat houdt in dat er een goede balans moet zijn tussen spel, slaap, studie, sport en sociaal gedrag. ‘’Je merkt dat de kinderen hier zichzelf afvragen: is de ‘s’ van spel in mijn geval te veel of niet? Moet ik wat meer aan mijn sociale leven werken of moet ik meer gaan sporten? Daar zijn ze over gaan nadenken, en dat is het belangrijkste.’’