Desktop

Tablet

Zoek

Geslaagd en zonovergoten gildefeest Onze Lieve Vrouwe Gilde

Geslaagd en zonovergoten gildefeest Onze Lieve Vrouwe Gilde

Het Onze Lieve Vrouwe Gilde in Aarle-Rixtel vierde afgelopen weekend bij het Jan van Doorenpaviljoen haar 700-jarig bestaan. Dit begon zaterdagmiddag met een speciale bijeenkomst waarbij Jos Gruyters en zijn zoon Kailey en Jos en Marie-José van de Ven werden gehuldigd. Jos en Kailey zijn 25 jaar gildebroeder, Jos is 60 jaar gildebroeder en Marie-José is 60 jaar actief voor het gilde. In de gildemis in de kerk die volgde waren ook afgevaardigden van gilden uit kring Peelland aanwezig. Daarna werd het jubilerende gilde en de jubilarissen een receptie aangeboden, gevolgd door een feestavond.

 

 

Zondag begon voor de genodigden met een bijeenkomst op het gildeterrein waarbij de traditionele erewijn werd geschonken. Dit werd gevolgd door een kleurrijke optocht van 28 gilden, voorafgegaan door Harmonie De Goede Hoop en het scholengilde en afgesloten door het Aarlese Reuzengilde met de reuzen Boel en Nölle. Naast het gildeterrein vond de hernieuwing van de eed van trouw aan het wereldlijk gezag plaats, gevolgd door een massale opmars, vendelgroet en slangendefilé. Dit was voor het massaal toegestroomde publiek een prachtig en kleurrijk schouwspel.

Er volgden wedstrijden voor diverse onderdelen en er waren speciale wedstrijden voor de standaardruiters, schietwedstrijden met het het traditionele geweer tussen de koningen en keizers van de diverse gilden en wedstrijden in het kruisboogschieten. De prijzen voor de diverse onderdelen werden ’s avonds uitgereikt door waarnemend burgemeester Yves de Boer.

Reportage: Joris van Boheemen