Desktop

Tablet

Zoek

Laarbeek: ‘Alcoholgebruik op jonge leeftijd is vooral zaak in de opvoeding’

Laarbeek: ‘Alcoholgebruik op jonge leeftijd is vooral zaak in de opvoeding’

,,Het op jonge leeftijd beginnen met het drinken van alcohol is ten eerste een verantwoordelijkheid van de ouders.” Dat zegt wethouder Joan Briels van de gemeente Laarbeek die onder meer Jeugdzorg in zijn portefeuille heeft. Hij reageert daarmee op uitspraken van hulpverleners van welzijnsorganisatie LEV-groep die enkele weken geleden in de dorpsraad van Lieshout lieten weten dat het drankgebruik in vooral Laarbeek en ook Gemert-Bakel nog overmatig is. De hulpverleners valt ook op dat jongeren in deze regio vroeg met het drinken van alcohol beginnen. Vroeger dan in de rest van ons land.

.

Er zijn in deze regio allerlei campagnes als ‘Laat je niet flessen’ en ‘Skip die Trip’ via het onderwijs en ook de GGD geweest om de startleeftijd waarop de jeugd met alcohol begint te verhogen”, zegt Briels. ,,Het zit hier ook een beetje in de cultuur”, aldus Briels..

,,Wij moeten als gemeente zorgen voor preventie en eventueel handhaving als het fout gaat. ,,De drempel is laag”, vult burgemeester Frank van der Meijden aan. ,,Ik kom uit De Kempen. Volgens mij is er niet veel verschil tussen daar en hier. We doen als college wat we kunnen, maar we voeden de jeugd niet op. Het is een samenspel. We kunnen mensen via scholen of via jongerenwerk ondersteunen. Maar het gaat om de opvoeding.”

Briels: ,,De toenemende gokverslaving baart het college trouwens ook zorgen. Niet alleen bij de jeugd, maar ook bij de wat ouderen. We zien de landelijke cijfers. Je kunt overal op gokken. Dat is het volgende probleem dat op ons afkomt. Gokken via internet. Dat heeft de landelijke overheid niet goed gedaan.

Burgemeester en wethouders toonden zich ook verrast over de manier waarop een en ander enkele weken geleden in de dorpsraad van Lieshout is gecommuniceerd. ,,Ik erken de zorgen, maar een verhaal moet wel een kop en een staart hebben”, aldus burgemeester Frank van der Meijden. ,,Dat was dit keer duidelijk niet het geval. Het was in Lieshout meer een bommetje dat gedropt werd. Bestuurders zijn uiteindelijk verantwoordelijk. Daar zijn na de dorpsraad in Lieshout inderdaad gesprekken over gevoerd.”