Laarbeek investeert miljoenen in mobiliteit

De gemeente Laarbeek heeft haar nieuwe mobiliteitsplan gepresenteerd. Dit plan, inclusief de financiële onderbouwing, wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad ter vaststelling. Het sluit aan op de eerder vastgestelde mobiliteitsvisie. Het plan gebaseerd op het STOMP-principe (Stappen, Trappen, OV, (deel) Mobiliteit en Privé auto), richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid in de gemeente. Er wordt extra geïnvesteerd in voetgangers, fietsers en openbaar vervoer, terwijl ook verkeersstromen en duurzaamheid centraal staan.

Beek en Donk - Bravo Busdienst @Arson Goossens-aspect-ratio-800-500
Foto: Janneke de Groot

Samen met buurgemeenten en de provincie wordt gewerkt aan betere fietsroutes, een hoogwaardig OV-netwerk en veiligere wegen. Ook verkeersstromen worden geoptimaliseerd om overlast in dorpskernen te verminderen.

De gemeente moet goed nadenken over haar uitgaven, omdat er in 2026 veel minder geld beschikbaar is. Dit komt door het ‘ravijnjaar’, wanneer de tijdelijke extra financiële steun van de Rijksoverheid stopt en de verdeling van het gemeentefonds verandert. Gemeenten krijgen dan ineens veel minder geld van het Rijk, terwijl de kosten voor bijvoorbeeld infrastructuur, zorg en duurzaamheid blijven stijgen. Daarom worden alle plannen, inclusief investeringen in verkeer en vervoer, meegenomen in de kadernota, die de basis vormt voor de begroting van 2026. De gemeenteraad bespreekt binnenkort of de mobiliteitsplannen financieel haalbaar zijn.

De gemeente Laarbeek haalt geld uit haar Reserve Bereikbaarheidsagenda om mobiliteitsprojecten te financieren. Het college stelt voor om 2,5 miljoen extra in de Reserve Bereikbaarheidsagenda te storten. Hiermee komt het totaal op bijna 6 miljoen euro, bedoeld voor snelfietspaden en andere mobiliteitsprojecten. Dit bedrag wordt gebruikt voor eenmalige uitgaven, zoals investeringen in snelfietsroutes en bijdragen aan de provincie voor infrastructuurverbeteringen.

De gemeente Laarbeek heeft de financiële planning voor mobiliteitsmaatregelen in kaart gebracht tot 2040. In totaal wordt rekening gehouden met een investering van 17 miljoen euro.

De gemeente Laarbeek werkt aan oplossingen voor verkeersdrukte en knelpunten in de regio. Terwijl er miljoenen worden geïnvesteerd in snelfietspaden, wordt de auto-infrastructuur vooral aangepast in plaats van uitgebreid. Grote ingrepen, zoals de herinrichting van de rotonde bij Deense Hoek, worden deels door de provincie medegefinancierd. De N615 speelt een belangrijke rol in de regio, maar zorgt ook voor verkeersdrukte en oversteekproblemen. De gemeente Laarbeek bekijkt met de provincie en buurgemeenten de toekomst van de N615. Hoewel de weg nu zijn functie vervult als bundelroute, wordt er onderzocht of herinrichting nodig is om de leefbaarheid in Beek en Donk en omliggende dorpen te verbeteren. Tegelijkertijd wordt gekeken naar verkeersoverlast in kernen zoals Aarle-Rixtel, waarbij oplossingen zoals een randweg of verlegging van de N615 op langere termijn worden overwogen.

Ook de Beekse Brug is een belangrijk knelpunt in het verkeer. De gemeente werkt samen met de provincie en buurgemeenten aan mogelijke oplossingen, zoals het aanpassen van kruispunten en het verbeteren van de verkeersdoorstroming. Inwoners worden in een later stadium betrokken bij de plannen om mee te denken over de beste oplossingen.

De Bosweg die eigenlijk op een hele mooie plaats ligt naast landgoed Eikenlust en het kanaal heeft best wel wat recreatieve waarde alleen er is nu geen trottoir. Er is geen mogelijkheid om daar te wandelen je moet dan op het fietspad lopen. In het masterplan dat ontstaan is uit de kanaalvisie wordt gekeken hoe de verbinding van het dorp aan de ene kant van het kanaal en de rest van het dorp en Eikenlust aan de andere kant van het kanaal het beste met elkaar kan worden verbonden zodat het ook fijner is om daar te lopen.

De mobiliteitsplannen van Laarbeek vragen een forse investering, maar de gemeente heeft een groot deel van de financiering al op orde. Door bestaande reserves aan te spreken en extra geld vrij te maken, verwacht het college dat alle geplande projecten tot 2030 kunnen worden uitgevoerd.

De gemeente Laarbeek pleit voor een betere busverbinding tussen Beek en Donk en Veghel. “Op dit moment kun je bijna sneller te voet dan met de bus,” stelt de wethouder. De gemeente werkt samen met de provincie en omliggende gemeenten aan verbeteringen in het openbaar vervoer. Hoewel de buslijnen 321 en 322 goed functioneren, blijft de verbinding met Helmond (lijn 25) een aandachtspunt. Daarom worden in de aanloop naar de nieuwe OV-concessie in 2029 verschillende verbeteringen onderzocht.

Een belangrijke ontwikkeling is de mogelijke invoering van BRAVO Flex, een flexibel vervoersysteem dat reizigers buiten de vaste buslijnen om van A naar B brengt. Dit zou vooral voor inwoners van kleinere kernen zoals Mariahout een uitkomst kunnen zijn. Daarnaast wil de gemeente inzetten op Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), waarbij bussen vaker rijden en haltes strategisch beter geplaatst worden.

Een goed voorbeeld hiervan is de recent aangepakte bushalte bij de Bavariarotonde, waar reizigers nu kunnen parkeren en hun fietsen veilig kunnen stallen en opladen. Dergelijke hoogwaardige haltes wil de gemeente vaker realiseren. Naast OV-verbeteringen wordt ook gekeken naar de verkeersstromen in de regio om de doorstroming te optimaliseren.

Met de verwachte groei van 100.000 nieuwe woningen en bedrijventerreinen in de Brainportregio wordt beter openbaar vervoer steeds belangrijker. Laarbeek werkt aan een nieuw OV-wensbeeld en pleit voor een Noord-Zuidverbinding tussen Veghel en de Peel. Op cruciale punten, zoals de Beekse Brug, worden mogelijk busbanen aangelegd om files te vermijden. Veel inwoners van Laarbeek pakken de auto in plaats van de bus omdat het openbaar vervoer te duur is. De gemeente erkent dit probleem, maar wijst erop dat de provincie verantwoordelijk is voor de tarieven. De wethouder pleit ervoor om landelijk de discussie te voeren over de kosten van OV.

Voor veel werknemers op de bedrijventerreinen in Laarbeek is het lastig om met het openbaar vervoer naar het werk te reizen. De gemeente onderzoekt daarom alternatieven, zoals deelfietsen en deelauto’s bij bushaltes. Samen met werkgevers en Brainport-regio wordt gekeken naar innovatieve oplossingen, zoals pop-up hubs met deelmobiliteit. De huidige bus concessie loopt tot 2029, en de regio werkt al aan de nieuwe aanbesteding.

De gemeente en provincie werken samen aan verbeteringen voor de snelfietsroute tussen Gemert en Helmond. Drie mogelijke deeltracés rondom het Laar zijn inmiddels uitgewerkt, en er is een beter beeld van de mogelijke route en bijbehorende kosten. Een belangrijk moment in dit proces vindt rond mei plaats, wanneer de gemeente een bijeenkomst organiseert voor inwoners en andere geïnteresseerden. Tijdens deze bijeenkomst worden de plannen en tracéstudies toegelicht en is er ruimte voor vragen en opmerkingen. De inbreng van inwoners wordt meegenomen voordat er een definitief besluit wordt genomen over de uitvoering van de maatregelen.

Binnen het mobiliteitsplan is speciale aandacht voor de Deense Hoek en De Heuvel in Lieshout. De gemeente wil De Heuvel autoluw maken en onderzoekt tijdelijke inrichtingen. Ook wordt gewerkt aan een goede ontsluiting voor de toekomstige wijk Beekse Akkers. De eerste maatregelen worden mogelijk al in 2025-2026 uitgevoerd.

 

 

Delen