Desktop

Tablet

“Milieustraat van Laarbeek is niet meer van deze tijd”

“Milieustraat van Laarbeek is niet meer van deze tijd”

“De milieustraat in Lieshout in de gemeente Laarbeek is niet meer van deze tijd.” Dat zegt wethouder Joan Briels. “Mensen die afval komen brengen, moeten bijvoorbeeld een trap op om afval in de containers te gooien. De unit voor klein chemisch afval is met die strengere eisen rondom het milieu ook aan vervanging toe”, legt de wethouder, die onder meer afvalverwerking in z’n portefeuille heeft, uit. ,,Er gebeurt in deze tijd veel in ‘afvalland’. Daar moet je je op voorbereiden.” Briels denkt bijvoorbeeld aan een samenwerking met de gemeente Gemert-Bakel om zo kosten te besparen.

 

 

De ingang van de milieustraat in Lieshout (foto: Jorai Riemens)

“Zo vaak komen onze inwoners niet bij de milieustraat”, aldus Briels. “Het gemiddelde bezoek ligt in Laarbeek volgens mij op 1,7 per inwoner; nog geen twee keer per jaar. Volgens de wethouder gaan we steeds meer richting een circulaire economie. “Mogelijk dat er in de toekomst een soort van kringloop-idee aan de nieuwe milieustraat verbonden wordt waarbij je bijvoorbeeld je meubelen kan inleveren die zo een ’tweede leven’ krijgen. Hoe je dat dan doet is vraag twee. Dat wordt nog onderzocht.”

De gemeenteraad heeft het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd een aantal scenario’s te onderzoeken om de milieustraat zo te renoveren. De raad heeft in juli uitgesproken dat de milieustraat in Lieshout zelfstandig moet blijven. Achter de schermen kan er volgens de raadsleden wel tussen gemeenten worden samengewerkt om zo de afvalinzameling efficiënter te maken. Briels hoopt in de eerste helft van 2024 wat meer duidelijk te hebben hoe de afvalinzameling bij de milieustraat er in de toekomst uit gaat zien.