Desktop

Tablet

Zoek

‘Missie Bladgoud’ in Gemert-Bakel wordt uitgebreid over meer velden

‘Missie Bladgoud’ in Gemert-Bakel wordt uitgebreid over meer velden

De proef  ‘Missie Bladgoud’ in de gemeente Gemert-Bakel wordt dit najaar uitgebreid over zoveel mogelijk grasvelden in Bakel en Gemert. De gemeenten Laarbeek, Gemert-Bakel, Helmond en Someren zijn in 2021 met de methode bladmulchen gestart. Gevallen bladeren worden vaak opgeruimd. Vanaf 2021 laten de vier gemeenten blad op grasvelden steeds meer liggen. De bladeren worden verkruimeld. Dat is goed voor het gras, de bomen, dieren en bodem. Dit najaar wordt eind oktober begonnen met het verkruimelen van de bladeren of te wel bladmulchen.

In Nederland is nog maar weinig ervaring met deze methode. De resultaten uit 2021 en 2022 zijn erg positief. Al het verkruimelde blad was binnen enkele maanden opgenomen in de bodem. Daarom wordt de proef nu uitgebreid over zoveel mogelijk grasvelden in Bakel en Gemert.

Missie Bladgoud
Gemeente Gemert-Bakel draagt met het bladmulchen bij aan de Missie Bladgoud. Deze missie ziet blad niet als afval, maar als gouden grondstof voor bodemverbetering. Met dat ‘bladgoud’ gaan we de ecologische kringloop, die we met het opruimen van bladeren verstoren, zoveel mogelijk herstellen. Bodemdieren zorgen ervoor dat het blad in de bodem komt. Als bodemdieren actief zijn, ontstaat er een gezondere bodem die meer voeding en water vast kan houden. Hierdoor maken we onze gemeente klimaatbestendiger omdat grasvelden en plantvakken met dit blad meer water kunnen opnemen en vasthouden en dus minder snel verdrogen. Ook kunnen de bodem en het groen met (extra) blad meer CO2 vasthouden.
(foto: bron gemeente Gemert-Bakel)