Desktop

Tablet

Zoek

Nieuw rioolgemaal Bakel moet overbelasting voorkomen

Nieuw rioolgemaal Bakel moet overbelasting voorkomen

Op 20 december is een nieuw rioolgemaal geopend in Bakel, dat meldt waterschap Aa en Maas. De bouw van een nieuw rioolgemaal is vrij bijzonder volgens het waterschap Aa en Maas. De meeste rioolgemalen zijn namelijk al gebouwd en worden hooguit gerenoveerd. De constructie in Bakel was verouderd en deed zijn werk niet meer goed. Het nieuwe gemaal zorgt er in de toekomst voor dat er substantieel minder openingen komen in het rioolsysteem die de reden zijn van overbelasting. Bij teveel water in het riool wordt het direct geloosd in een sloot of beek.

Een rioolgemaal is een pompstation waarmee er rioolwater van een stad of dorp naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt gepompt.
Het nieuwe gemaal is een zogenaamd DAAS-gemaal (Direct Aansluiting Aanvoer Systeem). Dit betekent dat het rioolwater uit het gemeentelijke buizensysteem direct aansluit op de pompen. Hierdoor komt het vieze water niet buiten het systeem en komen er geen schadelijke stoffen vrij. Zo is er volgens het waterschap voortaan minder onderhoud nodig.