Waterschap doet aangifte om PFAS-lozing

Na onthullingen van Zembla heeft waterschap Aa en Maas aangifte gedaan tegen de Helmondse bedrijven Chemours en Custom Powders. Zij loosden jarenlang illegaal PFAS via het riool, dat via de zuivering in Aarle-Rixtel in het oppervlaktewater kwam. Aarle-Rixtel werd zo ongewild middelpunt van een grote PFAS-vervuiling. De lozing is gestopt. Het waterschap blijft de waterkwaliteit monitoren en ziet in Helmond geen verhoogde concentraties meer. Er wordt gepleit voor strengere regels en beter toezicht.

vecteezy_polluted-water-flowing-from-drainage-pipe-into-natural-stream_62836942-aspect-ratio-800-500
Foto: Vecteezy

In een recente uitzending onthulde onderzoeksprogramma Zembla dat in Helmond een van de hoogste PFAS-concentraties van Nederland is gemeten. De bron van deze ernstige vervuiling bleek het bedrijf Custom Powders, dat in opdracht van chemieproducent Chemours jarenlang PFAS-houdend materiaal verwerkte. Bij het drogen van teflonachtige stoffen kwamen de gevaarlijke PFAS via de schoorsteen in de lucht terecht en via het afvalwater direct in het riool.

Dat rioolwater werd gezuiverd in de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel. PFAS zijn stoffen die mensen maken en die niet vanzelf afbreken in de natuur. Ze blijven dus heel lang bestaan, net als sommige soorten plastic, oude verf of motorolie. Daardoor belandden de stoffen uiteindelijk in de beek de Aa, die via Den Bosch uitmondt in de Maas.

Volgens Zembla waren toezichthouders op de hoogte van de situatie, maar grepen zij niet in. De lozing vond jarenlang ongehinderd plaats. Inmiddels is Custom Powders failliet, en Chemours is onderwerp van een lopend strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie.

Het waterschap Aa en Maas, dat de lozing als een ernstig milieudelict bestempelt, heeft op 10 juli 2025 aangifte gedaan tegen beide bedrijven. Het benadrukt dat PFAS alleen effectief aangepakt kunnen worden bij de bron. Inmiddels zijn de lozingen gestopt en zijn er geen verhoogde PFAS-waarden meer gemeten in Helmond. Het waterschap blijft de waterkwaliteit nauwlettend monitoren en pleit voor strengere wetgeving, scherper toezicht en een voortvarende aanpak van bestaande vervuiling.

Delen