Zoek

Werk van kunstenaar Jan Krijnen te zien in Beek en Donk

Werk van kunstenaar Jan Krijnen te zien in Beek en Donk

Het werk van kunstenaar Jan Krijnen uit Aarle-Rixtel is vanaf 28 oktober tot en met 19 november te zien in Kunstpodium ’t Oude Raadhuis in Beek en Donk. Er is volop aandacht voor Krijnen die in Beek en Donk is geboren. Volgende maand staan er rondom de kunstwerken van Krijnen ook nog een Kunstcafé (9 november) en een koffieconcert (19 november) op stapel. Aanmelden kan via: info@oudraadhuis.nl

Krijnen kreeg zijn creativiteit met de paplepel ingegeven. Hij is geboren in Beek en Donk, maar woont al zowat vijftig jaar in Aarle-Rixtel. Hij groeide op in een gezin met elf kinderen. Zijn vader schilderde voor zijn hobby. Hij schilderde te midden van zijn gezin in de huiskamer. Verschillende broers van Krijnen schilder(d)en ook. Het is dan ook niet vreemd dat Jan met deze hobby begonnen is.

Tegelzetter
In zijn dagelijkse leven heeft Jan Krijnen gewerkt als tegelzetter. Het schilderen gebeurde daarom alleen in de avonduren, weekenden en in de vakanties. Hij is in eerste instantie begonnen met olieverf naar het voorbeeld van zijn vader en broers. Na zijn pensionering kwam er meer tijd vrij voor zijn liefhebberij en schakelde hij over van verf naar houtskool, potlood en kleurpotlood. Sindsdien maakt hij ook in hoofdzaak portretten. Hij is autodidact en heeft zich het schilderen en tekenen eigen gemaakt. Hij heeft het schilderen en tekenen geleerd door te experimenteren en zelf uit te vogelen hoe het er het beste uit zou zien.

Eigen huiskamer
Het begint met het zoeken naar een mooi voorbeeld. Dit kan een tekening zijn maar meestal een foto die hem aanspreekt. Eenmaal de keuze gemaakt dan wordt er gedurende 6-7 weken dagelijks gewerkt aan een dergelijk portret. Jan heeft geen atelier of speciale kamer om te tekenen, het gebeurt net als voorheen bij zijn vader, gewoon in zijn eigen huiskamer.
Af en toe werkt hij ook in opdracht. Dit komt echter weinig voor omdat hij het liefst iets tekent wat hem op een bepaalde manier raakt of wat hij heel mooi vindt. Dan kan hij zich ook helemaal inleven en probeert hij het zo natuurgetrouw mogelijk te tekenen.

In het KunstCafe op 9 november is er ruimte om in gesprek te gaan met de kunstenaar over zijn werken tussen 14:00 – 15:30 uur. U kunt zich aanmelden, onder vermelding van ‘KunstCafe 09-11’ en het aantal personen via info@oudraadhuis.nl.

Koffieconcert
Zondagochtend 19 november is er een koffieconcert door ensemble Euterpe tijdens de expositie van Jan Krijnen tussen 11:00-12:30 uur. Ook hiervoor kunt u zich nu aanmelden, met onderwerp ‘Concert 19-11’ en het aantal zitplaatsen via: info@oudraadhuis.nl . De expositie van Krijnen is tot en met 19 november tussen 14:00 en 17:00 uur in ‘t oude Raadhuis aan het Heuvelplein 8 in Beek en Donk geopend. Entree is gratis.

(Foto: Jan Krijnen toont vanaf 28 oktober zijn werk zoals deze in Beek en Donk)