Zoek

Woning bij manege drie maanden op slot

Woning bij manege drie maanden op slot

Woensdag is een woning in Mariahout voor drie maanden gesloten. De woning hoort bij een manege waarvan op 12 juni de bedrijfspanden voor zes maanden werden gesloten omdat daar op 11 mei een in werking zijnde hennepkwekerij was ontdekt. Tegen dat besluit en het besluit om de woning voor drie maanden te sluiten heeft de eigenaar bezwaar gemaakt en een voorlopige voorziening gevraagd om sluiting te voorkomen. Op 23 juni heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat de loodsen gesloten blijven en de woning gesloten mag worden.

De burgemeester wordt in zijn besluit gesterkt door de rechter: de eigenaar heeft ervoor gekozen om zich in te laten met een grootschalige professionele hennepkwekerij. Dat is hem te verwijten, aldus de gemeente. De woning en de loodsen staan op hetzelfde perceel en zijn te bereiken via dezelfde oprit. De stroomvoorziening voor alle gebouwen komt bovendien uit eenzelfde meterkast. De woning en de loodsen vormen dus een functionele eenheid. Dat het om vrijstaande gebouwen gaat, maakt dit niet anders, zo staat in de uitspraak te lezen. De burgemeester is bevoegd om een pand te sluiten op grond van artikel 13b van de Opiumwet, het zogeheten Damoclesbeleid.

Burgemeester Frank van der Meijden: “Het kweken van hennep is illegaal. De overlast voor omwonenden en het brandgevaar voor mens en dier bij een hennepkwekerij zijn onacceptabel. Met deze sluiting geef ik een duidelijk signaal af dat we hiertegen optreden om de omgeving in bescherming te nemen. Het bestrijden van drugscriminaliteit is een zaak van ons allemaal. Ik blijf een oproep richten aan onze inwoners: meld vreemde of verdachte zaken bij de politie of Meld Misdaad Anoniem. Door meer ogen en oren wordt de pakkans aanmerkelijk vergroot.”