Zoek

Woningcorporatie wil ‘witte woningen’ in Beek en Donk slopen en herbouwen

Woningcorporatie wil ‘witte woningen’ in Beek en Donk slopen en herbouwen

Woningcorporatie woCom wil in Beek en Donk achttien deels witte woningen op het Michaëlplein en later nog eens tien woningen bij het Leonardusplein slopen. Er komen eind 2024/begin 2025 37 (sociale) huurwoningen voor terug. Directeur Anke Nieuwland van woCom en (woon)wethouder Ron van den Berkmortel hebben daar maandagmiddag een eerste overeenkomst voor getekend. De bedoeling is om na enkele onderzoeken zo snel mogelijk met de eerste sloop te beginnen. De huizen aan het Michaëlplein en het Leonardusplein staan in Beek en Donk bekend als ‘de witte woningen’. Ze zijn ongeveer 60 jaar oud.

 

Onderschrift foto: Directeur Anke Nieuwland van woCom en wethouder Ron van den Berkmortel ondertekenen de overeenkomst.

Volgens directeur Nieuwland van woCom worden de nieuwe woningen ook weer wit. ,,De kenmerkende uitstraling blijft behouden”, zegt ze. ,,Ze zijn gasloos en energiezuinig; passen dus prima in deze tijd.” De voormalige bewoners hebben volgens woCom inmiddels allemaal naar tevredenheid een nieuwe stek gevonden.
Aan het Michaëlplein zijn de hekken voor de sloop van achttien woningen inmiddels geplaatst. Voor de achttien woningen komen er 14 nultredenwoningen voor senioren en acht gezinswoningen in de plaats.
WoCom hoopt nog dit jaar met de bouw van de eerste woningen aan het Michaëlplein te kunnen beginnen. De woningcorporatie verwacht ze dan eind 2024 op te kunnen leveren.

Volgens wethouder Van den Berkmortel van Laarbeek werkt de gemeente – zeker vanwege de woningnood en het tekort aan sociale huurwoningen graag mee aan een plan dat zorgt voor meer sociale huurplekken in Laarbeek.

Het ‘witte woningenplan’ voor in eerste instantie de huizen aan het Michaëlplein komt in de raadsvergadering van 12 oktober aan de orde. Het wordt op 26 september behandeld in de commissievergadering Ruimtelijke Zaken. Om te kunnen bouwen moet eerst het huidige bestemmingsplan worden aangepast. (Bron foto: De Loods Architecten)