Desktop

Tablet

Jongeren adviseren gemeente over armoedebeleid, duurzaamheid en pubquiz

Jongeren adviseren gemeente over armoedebeleid, duurzaamheid en pubquiz

De Jongerenadviesraad bestaat uit tien leden tussen 14 en 24 jaar en geeft jongeren een stem. Politiek aan het woord ging in gesprek met de Jongerenadviesraad van Laarbeek. Het idee is om mét jongeren te praten in plaats van over jongeren.
Vier keer per jaar vergaderen ze. “We vergaderen altijd met pizza”, zegt jongere Thijs Geene. Met die Italiaanse specialiteit in de maag gaat het er serieus aan toe volgens de voorzitter van de adviesraad, de volwassen wethouder Monika Slaets. “Het college legde bijvoorbeeld het armoedeminimabeleid aan hen voor met de vraag ‘werkt het ook zo voor jullie’.”

 

‘Nee, dat werkt niet zo voor ons’, was het antwoord. Slaets: “Door die inbreng gingen we anders kijken en het beleid aanpassen.” De dochter van de wethouder, Anne Slaets, zit ook in de Jongerenadviesraad. “We waren laatst mee aan het denken over hoe we jongeren kunnen betrekken met de Week van de Duurzaamheid. Wat nou als we een soort tweedehands kledingruil kunnen regelen. Pashokjes, rekken op maat en kleding voor mannen en vrouwen hadden we daar allemaal.” Sanne van Lieshout adviseert ook mee als jongere. “Ik ben wel een echte Laarbeeker, woon hier graag en wil hier graag blijven wonen. Ik vind het belangrijk om daarover mee te praten.” De Jongerenadviesraad organiseert ook activiteiten voor de jeugd zoals een pubquiz. Geene vertelt dat iedere jongere met ideeën voor activiteiten bij de adviesraad mag aankloppen. “Denk je ‘goh, ik heb een superleuk idee’ en wil je dat oppakken. Kom vooral een keer langs of stuur ons een bericht via Instagram.”