Desktop

Tablet

100-jarige Maria Cooijmans viert haar verjaardag (VIDEO)

100-jarige Maria Cooijmans viert haar verjaardag (VIDEO)

Maria Cooijmans-van den Baar uit Lieshout vierde donderdag 29 augustus haar 100ste verjaardag. Na in de ochtend bezoek gehad te hebben van locoburgemeester Joan Briels, werd er in de middag feest gevierd met de hele familie. Zelfs uit Canada kwamen ze langs om de 100-jarige Maria te feliciteren. Maria is in Lieshout geboren als zevende uit een gezin van negen kinderen. Haar vader was timmerman. Ze groeide op in de Ribbiusstraat die vroeger Reversdijk heette en later verhuisde ze naar de Dorpsstraat.

Na haar schooltijd ging Maria aan het werk als inwonende hulp in een gezin. Ook werkte ze in de wasserij van het St. Jozefziekenhuis. In de oorlog leerde ze Gerard kennen. Hij was de zoon van de sluiswachter van het Achterbos. In 1944 trouwden ze. Er was gebrek aan alles en de ring moest ze lenen van haar oudste zus. Haar eigen trouwring kreeg ze pas toen ze 25 jaar getrouwd was. Na het huwelijk gingen ze eerst inwonen bij de schoonouders. Later vonden ze een eigen huis.

Er kwamen 11 kinderen, 5 dochters en 6 zonen. Dit grote gezin zorgde voor 22 kleinkinderen. Gerard stierf net voor de geboorte van het eerste achterkleinkind. Nu zijn er maar liefst 32 achterkleinkinderen en Maria mocht op 98-jarige leeftijd zelfs nog achterachterkleinkind Juli begroeten, de vijfde generatie.

Tot op hoge leeftijd maakte Maria gezellige fietsuitstapjes en ging ze op vakantie in binnen- en buitenland. Ze maakte ook diverse reizen naar familieleden in Canada. Maria woont nog steeds op zichzelf met zoon Teun. Ze kookt met hulp van Teun en er is dagelijks veel aanloop van de grote familie waar Maria dan koffie voor zet. Ze zijn allemaal trots op haar.

Van Joan Briels kreeg ze een fruitmand en een bordje met haar naam. Dit bordje wordt binnenkort in aanwezigheid van Maria op een bankje geschroefd bij de 100-jarigenboom op het natuurgebiedje aan de Stater in Lieshout.