Desktop

Tablet

Bezwaar tegen omleidingsplannen N279 (VIDEO)

Bezwaar tegen omleidingsplannen N279 (VIDEO)

Op 23 mei 2024 is het project ter verbetering van de N279, tussen Veghel en Asten, officieel gestart. De provincie Noord-Brabant heeft belanghebbenden uitgenodigd om deel te nemen aan inspraakmogelijkheden via belangentafels en informatiebijeenkomsten. Echter, de Dorpsraad Wijbosch en de actiegroep “Handen af van Wijboschbroek” uiten hun onvrede over het feit dat zij niet tijdig zijn betrokken. De grootste zorg betreft de geplande omleiding van de N279 die dwars door het natuurgebied Wijboschbroek gaat.

Dit gebied, door de provincie aangewezen als natte natuurparel, staat bekend om zijn hoge ecologische en cultuurhistorische waarde. Het is een uniek landschap met zeldzame flora en fauna en historische elementen. De Dorpsraad stelt dat de aanleg van de omleidingsweg een ernstige aantasting zou betekenen voor het kwetsbare gebied, wat de natuur en de gezondheid van omwonenden negatief zou beïnvloeden.

Daarnaast wijzen zij erop dat een deel van het gebied compensatiegrond is voor de aanleg van de A50, en dat het vreemd zou zijn als deze nu weer wordt gebruikt voor infrastructuur. De Dorpsraad roept de provincie en gemeente op om alternatieven te overwegen, zoals het uitbreiden of ondertunnelen van de bestaande weg, om de natuur te sparen.