Desktop

Tablet

Zoek

De opties voor het kiezen van een achternaam voor een kind worden uitgebreid

De opties voor het kiezen van een achternaam voor een kind worden uitgebreid

Ouders hebben vanaf 1 januari 2024 de mogelijkheid om te kiezen voor een combinatie van beide achternamen als achternaam voor hun kind. Dit geldt voor kinderen die geboren worden na 1 januari 2024. Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen hun voorkeur opgeven. De keuze is eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen. Er is ook een overgangsregeling. Ouders van wie alle kinderen zijn geboren na 1 januari 2016 kunnen de achternaam laten aanpassen naar een gecombineerde achternaam. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen.

Mensen hebben verschillende typen achternamen. De meeste mensen hebben een enkele achternaam, maar het komt ook voor dat iemand nu al een dubbele achternaam heeft. In dat geval worden deze namen gezien als 1 achternaam. De gecombineerde achternaam wordt zonder streepje ertussen geschreven.

Bij adoptie zijn er andere combinaties mogelijk. Als de (adoptie)ouders voor hun eerste kind hebben gekozen voor de achternaam van een van hen of voor een combinatie daarvan, dan kan een volgend adoptiekind die naam ook krijgen. Zij kunnen daarnaast kiezen voor de oorspronkelijke naam van het adoptiekind. Tenslotte kunnen zij (een deel van) de oorspronkelijke achternaam van het adoptiekind combineren met de eerder gekozen achternaam van een van hen beiden. Verschillende adoptiekinderen in het gezin kunnen dus dezelfde achternaam hebben, of verschillende achternamen.

Er zit een maximum van twee naamdelen aan deze regeling. Als personen met een gecombineerde achternaam zelf kinderen krijgen, dan kunnen zij in totaal voor deze kinderen ook maximaal twee naamdelen kiezen. Er zullen dan naamdelen vervallen om tot de gecombineerde achternaam te komen.