Desktop

Tablet

Zoek

Leerlingen blazen het Gemerts volkslied nieuw leven in

Leerlingen blazen het Gemerts volkslied nieuw leven in

Vanwege het 100-jarig bestaan van het Gimmers Volkslied kwamen ruim 90 leerlingen van basisschool de Pandelaar en OBS ’t Einder uit Gemert dinsdag 27 februari naar het Boerenbondmuseum. Het Volkslied dat 100 jaar geleden door pastoor Poell is geschreven werd door de leerlingen in een geheel eigen jasje gestoken. Maar eerst werd het Gemerts Volkslied door de leerlingen onder de loep genomen.

Het was een hele opgave om de 100 jaar oude tekst te ontcijferen. Want wat bedoelen ze met de zin: “Van wor ik bén? Kéénde gaj óns laand? ’t hé gín besnùwde tòppe ’t is plat lejk as m’n oope haand”. In aanwezigheid van burgemeester van Veen brachten de leerlingen al zingend, dansend en rappend de nieuwe versies van het Gemerts volkslied ten gehore. De coupletten gingen vooral over het Ridderplein, het kasteel en VV Gemert.

Heemkundekring “De Kommanderij Gemert” stelt ieder jaar een lespakket op voor de Gemertse scholen waarbij de leerlingen kennis kunnen maken met het Gemerts Erfgoed. De kinderen hebben een aantal weken verschillende workshops gevolgd zoals bijvoorbeeld pottenbakken in het Kunstlokaal. Maar de leerlingen gingen ook in gesprek met ouderen. Hierbij konden de leerlingen spullen uit deze tijd meebrengen zoals Pokémon kaarten en een VR-bril en namen de ouderen op hun beurt spullen uit hun jeugd mee zoals een oude veldfles en een fotocamera. Aan de hand van de voorwerpen kwamen er gesprekken op gang en konden de ouderen van de jongeren leren en de jongeren op hun beurt weer van de ouderen.

Camera: Jorai Riemens
Verslag: Karin van den Heuvel