Desktop

Tablet

Zoek

Ook bij Dodenherdenking heeft de jeugd de toekomst

Ook bij Dodenherdenking heeft de jeugd de toekomst

Zaterdagavond stond waarnemend burgemeester Yves de Boer stil bij de belangrijke rol die de gemeenschap heeft in het doorgeven van de vrijheidsgedachte aan jongeren. “Dit is een moment van bezinning, van herdenking, maar ook van hoop. Want terwijl we stilstaan bij het verleden, denken we ook aan de toekomst. Een toekomst voor onze kinderen, waarin de verschrikkingen van oorlog en onderdrukking nooit meer mogen plaatsvinden.” Daarnaast roemde de burgemeester het initiatief van de heemkundekringen in Laarbeek om in groepen 7 en 8 gastlessen te verzorgen over dit onderwerp.

“We moeten de verhalen blijven vertellen. Opdat we niet vergeten,” zei de burgemeester in zijn toespraak ter gelegenheid van Dodenherdenking.
De burgemeester ging ook in op de huidige situatie in de wereld. “Het is een onzekere tijd, waarin vrijheid in veel situaties op het spel staat. We zien dat antisemitisme en complottheorieën nog altijd springlevend zijn. Ze verdelen de samenleving en leiden tot haat en geweld. Het is zorgelijk dat de kennis over de Holocaust afneemt, juist onder jongeren. We moeten ervoor zorgen dat de herinnering aan deze tragedie levendig blijft. We moeten ervan blijven leren. Door de herinnering aan deze donkere periode kunnen we onze toekomst beter vormgeven met begrip, respect en medeleven.” Juist daarom is de burgemeester blij dat op 22 september het eerste Bevrijdingsfestival in Aarle-Rixtel is, waarbij kinderen het vrijheidsvuur vanuit alle kernen naar één centrale plek brengen.