Ruim 51 miljoen euro, meer dan 50 kilometer fietspad, 10 verschillende gemeenten. Het netwerk van snelfietsroutes rondom Eindhoven wordt in één klap gigantisch uitgebreid. Via vijf nieuwe verbindingen zijn duizenden forenzen straks veel sneller op hun plek van bestemming. Nooit eerder werd in Nederland zo’n grote investering in snelfietsroutes gedaan.
“Hier wordt echt fietsgeschiedenis geschreven”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. “We lopen als Brabant voorop met onze snelfietspaden, maar zelfs voor ons is dit een heel groot moment. Fietsen is leuk, gezond en het is in veel gevallen ook gewoon de snelste manier van reizen. Zeker als al deze routes straks gerealiseerd zijn. Dan ligt er een geweldig netwerk waar de hele regio profijt van heeft. Dat is iets om trots op te zijn.”
De gemeente Laarbeek kent (momenteel) drie snelfietspaden:
1. F58 Tilburg-Lieshout;
2. F615 Gemert-Eindhoven (via Beek en Donk en Lieshout);
3. SFR Gemert-Helmond (via Beek en Donk/N279).
Met deze drie fietspaden komt er in Laarbeek ongeveer 16 kilometer aan snelfietspad te liggen
Het is de wens om in de toekomst ook goede fietsverbindingen in overige richtingen te realiseren (zoals van en naar Meierijstad).
Het onderliggend lokaal fietsnetwerk is natuurlijk ook erg belangrijk. Wethouder Ron van den Berkmortel: “We willen het fietsen stimuleren in Laarbeek en onze regio. Met maar liefst drie snelfietspaden zetten we gigantische stappen in Laarbeek voor meer en veilige fietskilometers!”
Uit onderzoek in 2023 blijkt dat 1 op de 5 gebruikers van reeds aangelegde snelfietsroutes voorheen hetzelfde traject (deels) aflegde met de auto of met het openbaar vervoer. Bovendien zegt zo’n 35 procent van de gebruikers nu meer te fietsen dan vóór de komst van het snelfietspad. Resultaten die de verwachtingen van de provincie overtroffen.
“Die uitkomsten zijn een geweldige motivatie om op deze voet verder te gaan”, zegt gedeputeerde Smeulders. “Want het bewijst wel dat snelfietsroutes ontzettend kunnen helpen in de strijd tegen files. Nu ons netwerk zo snel groeit, wordt het voor nog meer Brabanders aantrekkelijk om met de fiets te reizen. Zo is de fiets cruciaal om onze provincie ook in de toekomst bereikbaar te houden.”
In aanloop naar deze ontwikkelingen wil de gemeente de Laarbrug 3 maanden afsluiten voor gemotoriseerd verkeer.
Wethouder Ron van den Berkmortel legde eerder aan het ED uit dat het de bedoeling is dat het snelfietspad tussen Gemert en Eindhoven langs het Wilhelminakanaal loopt, en dat je er dan niet onderuit kan om een keer de oversteek van de noord- naar de zuidzijde te maken. De Laarbrug zou de beste optie zijn. Met de keuze voor deze brug van maximaal 3 meter breed denkt hij ook een andere verkeersonveilige situatie op te lossen: die van de oversteek bij de Bavariabrug. ,,Daar gebeuren regelmatig (bijna-) ongelukken. Zeker voor fietsers is dat een hele gevaarlijk plek.”
In de loop van volgend jaar moet met de aanleg van alle nieuwe routes gestart zijn.