Desktop

Tablet

Zoeken

Aanrijding op Volkelseweg in Boekel

Op de Volkelseweg (N605) in Boekel heeft zaterdagavond een aanrijding plaatsgevonden tussen twee automobilisten. Twee inzittenden raakten gewond. Zij zijn na behandeling door ambulancemedewerkers naar het ziekenhuis overgebracht. De klap veroorzaakte veel schade aan beide voertuigen. Ze zijn door een bergingsbedrijf weggesleept. De politie heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval. Bron: 112nieuwsonline.

Politiek aan het Woord met Yves de Boer (VIDEO)

Burgemeester Yves de Boer kwam in het programma Politiek aan het Woord praten over de twee incidenten die de afgelopen week kort op elkaar plaatsvonden. Gelukkig was het toeval. De Boer zegt hierover: “Er is al zoveel onrust in de wereld, laten we in ieder geval proberen met elkaar hier in Laarbeek om de rust te bewaren. Maar als er onrust is, ja, dan gaan we daarop besturen, acteren en mensen helpen.” Na dit onderwerp wordt er nog verteld over de 80-jarige bevrijding en het vrijheidsvuur uit Bayeux dat naar Aarle-Rixtel komt. Als laatste onderwerp wordt er nog gepraat over een nieuwe burgemeester.

KBO Aarle-Rixtel maakt excursie naar Provinciehuis

De leden van seniorenvereniging KBO Aarle-Rixtel gaan woensdag 25 september op excursie naar het Provinciehuis in Den Bosch. Een gids zal hen daar rondleiden door het gebouw en ook wordt de atoombunker onder het gebouw bezichtigd. Het gebouw heeft veel kunstwerken zoals schilderijen, wandkleden en beeldhouwwerken. En vanaf de 23e verdieping kan worden genoten van het panorama-uitzicht over de provincie. Wie aan deze excursie wil deelnemen kan zich opgeven op maandag 16 september van 10.30 tot 11.30 uur in De Dreef.

Vergaderingen raadscommissies Laarbeek

De raadscommissie Ruimtelijke Zaken van de gemeente Laarbeek vergadert woensdag 11 september. De commissie Sociale & Algemene Zaken vergadert donderdag 12 september. Beide bijeenkomsten worden gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis Laarbeek in Beek en Donk en beginnen om 19.30 uur. Deze zijn te volgen via een videoverbinding op laarbeek.nl.

Boekpresentatie over oorlog in Aarle-Rixtel

Over de periode van de Tweede Wereldoorlog in Aarle-Rixtel is een boek verschenen. Met als titel ‘Beeldverslag van de oorlog: Johan Prinsen fotografeert Aarle-Rixtel, 1939-1944’ bevat en beschrijft het boek een unieke collectie oorlogsfoto’s van een amateurfotograaf. Het eerste exemplaar wordt woensdag 25 september uitgereikt aan een bijzondere gast. Wie dat is blijft een verrassing. De presentatie is in café-zaal Bij van Dijk, dat is naast het woonhuis van Johan Prinsen van waaruit een groot deel van de foto’s werd genomen. De boekpresentatie begint om 19.30 uur.

Lezing over het geheugen en vergeten

Het geheugen is onmisbaar om goed te functioneren. Het bepaalt wie je bent, weten we wie onze naasten zijn, waar we leven en wat we in het verleden hebben meegemaakt. Hoe het geheugen en onze hersenen precies werken vertelt neuropsycholoog en universitair docent Monique van de Ven-Boonen op dinsdag 17 september. Ze vertelt onder meer over het verschil tussen normale vergeetachtigheid en geheugenproblemen veroorzaakt door een hersenaandoening, zoals dementie. De bijeenkomst wordt gehouden bij Nia Domo in Boekel om 19.30 uur. Aanmelden via de site van Bibliotheek De Lage Beemden.

Werkzaamheden Herendijk Lieshout

De Herendijk in Lieshout wordt in de periode van maandag 9 tot en met vrijdag 20 september een aantal werkdagen afgesloten vanwege werkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk. Vóór de zomervakantie zijn er nieuwe kabels geboord en deze worden nu door Enexis gemonteerd. Daarom wordt de aansluiting van de Herendijk bij de rotonde aan de Provincialeweg in twee richtingen afgesloten. Het fietspad blijft wel open voor fietsers en bromfietsers. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar vanaf Beek en Donk. Omdat de werkzaamheden moeilijk in te plannen zijn is het lastig aan te geven om welke dagen het precies gaat.

Nieuwbouw Huize Padua krijgt sein groen

De gemeente Boekel verleende eind augustus de omgevingsvergunning voor de eerste fase van de nieuwbouw op Huize Padua. Daarmee staan de seinen op groen voor de daadwerkelijke transformatie van het terrein van Huize Padua naar een Levendig Landgoed. Zeker nu ook de financierings- en aanneemovereenkomst zijn ondertekend door initiatiefnemer GGZ Oost Brabant en de andere betrokken partijen. Zorgorganisatie GGZ Oost Brabant, bouwbedrijf Berghege, installateurs Verstappen van Amelsvoort en Energa zijn overeengekomen dat zij vanaf begin 2025 starten met de realisatie van twee gebouwen. Het gaat om 64 studio’s voor cliënten

Winnaars mooiste foto komen in gemeentegids

Donderdagavond heerste een feestelijke stemming in de raadzaal van het gemeentehuis van Boekel. Alle deelnemende amateurfotografen aan de fotowedstrijd 2025 zijn deze avond uitgenodigd voor de bekendmaking van de winnende foto’s. In totaal namen 28 fotografen deel en zij stuurden 91 Boekelse foto’s in. Winnaars waren Claudia Leenders, Maarten v.d. Bosch en Jan van Boerdonk. De drie winnende foto’s krijgen een speciaal plekje in de gemeentegids van 2025.

Na 16 jaar GGZ nu nieuwe uitdaging voor Fred Pijls

Dinsdag kwamen externe relaties en medewerkers van GGZ Oost Brabant samen tijdens het symposium ‘Parels van GGZ Oost Brabant’ voor het afscheid van Fred Pijls, voorzitter raad van bestuur. De sprekers keken terug én vooruit aan de hand van prachtige initiatieven, projecten en experimenten van de zorgorganisatie en samenwerkingspartners. Stuk voor stuk ‘parels’, die leidden tot fundamentele veranderingen in de zorg voor cliënten met een psychische kwetsbaarheid. Na afloop van het symposium was de afscheidsreceptie waar de genodigden afscheid konden nemen van voorzitter Fred Pijls die16 jaar verbonden was aan de GGZ.

Mantelzorgcompliment voor inwoners Gemert-Bakel

Veel inwoners van Gemert-Bakel zijn mantelzorger. De gemeente waardeert de zorg en aandacht die mantelzorgers aan derden geven. Daarom kan elke mantelzorger in de gemeente vanaf deze week het mantelzorgcompliment aanvragen. Dit kan tot met 1 november bij het steunpunt mantelzorg, via de website www.zorgcollectiefgemert.nl of bij de dorpsondersteuner. Volwassen mantelzorgers krijgen een Hartje Gemert-bon van 60 euro. Jonge mantelzorgers tot 18 jaar krijgen een bioscoopbon van 30 euro.

Afsluiting Pandelaarse Kampen en De Kampen in Gemert

Vissers Ploegmakers vervangt in opdracht van Waterschap Aa en Maas een duiker die onder de Pandelaarse Kampen in Gemert ligt. Hiervoor worden de Pandelaarse Kampen en De Kampen in Gemert van donderdag 12 september tot (naar verwachting) vrijdag 27 september afgesloten voor verkeer. De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen 7.00 en 17.00 uur. Aanwonenden kunnen nog wel gebruik maken van de wegen om bij hun woning te komen.

Meer drukte bij de milieustraat in Laarbeek

9 Blink gemeenten gaan de milieustraten renoveren. Gemeente Son en Breugel gaat het eerst van start. Door de verbouwingen sluit de milieustraat in Son en Breugel van 3 oktober t/m 17 november. De inwoners van Son en Breugel mogen in deze periode gebruik gaan maken van de milieustraat in Laarbeek en waarschijnlijk ook de omliggende milieustraten. Er wordt door deze extra bezoekers meer drukte verwacht en er zal dan ook extra personeel ingezet worden. Daarbij zal de milieustraat deze periode ook op maandagmiddag en vrijdagochtend open zijn.

Laagvliegende vliegtuigen tijdens jaarlijkse oefening

Van 9 tot en met 20 september wordt op vliegbasis Eindhoven de internationale airborne oefening Falcon Leap gehouden. Gedurende deze oefening staat de internationale samenwerking met acht verschillende landen centraal. Tijdens de oefening vertrekken alle vliegtuigen vanaf vliegbasis Eindhoven. Hier zullen ze ook weer landen. Tijdens de vluchten naar de oefenlocaties vliegen de toestellen lager dan normaal en zijn daardoor beter zichtbaar en hoorbaar. Het laagvliegen is een belangrijk onderdeel van de oefening voor de vliegers. Tijdens deze oefening wordt er niet na 23.00 uur gevlogen.

Zondag eerste schiftingen in poulefase districtsbeker

De voetbalamateurs treden zondag aan voor de tweede wedstrijd in de districtsbeker. Sparta’25 uit Beek en Donk krijgt Avanti’31 Schijndel op bezoek terwijl Sparta’25 2 naar Boerdonk afreist. Mariahout tegen Nijnsel is een burenderby. Eli Lieshout ontvangt SVSH uit Someren Heide en ASV’33 uit Aarle-Rixtel Olympia Boys Ommel. MVC De Mortel gaat naar HVV Helmond, Vorstenbossche Boys treft SV De Middenpeel, Milheezer Boys het tweede team van ZSV Zeilberg en Bavos Bakel ‘buurman’ De Braak. Venhorst gaat bij Rood-Wit’62 in Helmond op bezoek en Boekel Sport in Heesch bij HVCH.

Wie heeft woensdagavond de stenen gooier(s) gezien

Voor Excelcior’31 uit Rijssen werd de woensdagavond in Gemert heel zuur. Niet alleen verloor het op sportpark Molenbroek maar de spelersbus kreeg, bij het wegrijden, ook nog eens een steen door de ruit gegooid. Gelukkig raakte niemand hierbij gewond. Bij het wegrijden over de Predikant Swildenstraat is dit gebeurd. Hoewel de politie snel aanwezig was werd(en) de dader(s) niet meer getraceerd. Bestuur van de club uit Rijssen deed gelijk aangifte. Politie Gemert-Bakel-Laarbeek vraag getuigen die wat gezien hebben dit te melden. Dat kan via 0900-8844 of meldt misdaad anoniem 0800- 7000.

Someren scoort vier keer in Handel

Waar de meeste amateurvoetbalverenigingen afgelopen weekend al in actie kwamen voor de districtsbeker deden Handel en Someren dat donderdagavond pas. Op sportpark D’n Eikenwal bleken de gasten uit Someren met 0-4 te sterk. Handel komt nu dinsdag 10 september weer in actie en dan tegen DAW in Schaijk. De laatste wedstrijd is, op zondag 15 september, bij SV Limburgia in Brunssum.

Gemert krijgt weer thuiswedstrijd in KNVB beker

FC Winterswijk is op 24/25 september de volgende tegenstander in de tweede voorronde KNVB beker. Loting wees dit donderdagavond uit. FC Winterwijk is een eerste klasser en versloeg deze week BLAUW Wit ’34 uit Leeuwarden. Mocht Gemert deze wedstrijd winnen plaatst het zich voor het hoofdtoernooi waarin de profclubs instromen.

Eerste activiteiten plan “Klokkengieterij Aarle-Rixtel” zichtbaar (VIDEO)

Voor de zomervakantie zijn de eerste bouwvergunningen voor het plan “Klokkengieterij Aarle-Rixtel” verleend. Met deze vergunning kan er gestart worden met 40 grondgebonden woningen, dat zijn woningen met een tuin. Maarten Bloks, projectontwikkelaar van Interesting Vastgoed, kan niet wachten om te mogen beginnen. Met deze vergunning kan met een gedeelte van het project gestart worden, de vergunning voor nog eens ca. 23 woningen in de twee hallen die er staan is in behandeling en zal spoedig volgen.

Derde editie DorpsDiner in Beek en Donk (VIDEO)

In Beek en Donk wordt zaterdag 7 september voor de derde keer het DorpsDiner gehouden. Een evenement voor en door dorpsgenoten. Deelnemers eten een 3-gangendiner op drie verschillende locaties bij dorpsgenoten thuis. Daarbij hebben ze steeds andere tafelgenoten. Voor de koks betekent dit dat zij bij elke gang steeds andere gasten krijgen. Eén van de leveranciers van de verse lokale producten die gebruikt worden zijn de Laarbeekse boeren. Lokale ondernemers leverden de benodigde ingrediënten tegen een schappelijk prijsje. Later op de avond vindt er een afterparty plaats voor de kookduo’s en de gasten. Camera en redactie: Tonny Bouw en Wim van de Burgt Montage: Ben van Riel

Cel- en taakstraf voor ontvoeren 6-jarig jongetje

Een man uit Lieshout heeft een cel- en taakstraf gekregen voor de ontvoering van een 6-jarig jongetje in het buitengebied van Someren. De familie en de officier van justitie bleven in de Bossche rechtbank met vragen zitten omdat de dader niet aanwezig was. Het voorval vond 2,5 jaar geleden plaats op de Kruislaan in Someren waar de man in een bestelbus reed, het jongetje zag fietsen en hem liet instappen. In haar vonnis gaf de rechtbank aan dat er genoeg bewijs was voor een ontvoering. Maar omdat deze maar kort duurde en het goed gaat met het kind, is de straf lager dan werd geëist.

Onzekere toekomst ’t Regter Eind

De toekomst van ’t Regter Eind in Beek en Donk is onzeker. Volgens de voorzitter van het dierenpark, Johan Verhulst, zal het park over een jaar of 4-5 moeten sluiten wanneer er geen hulp komt van de gemeente Laarbeek, de eigenaar van het dierenpark en de gebouwen. Het stichtingsbestuur vindt dat hulp van de gemeente op zijn plaats zou moeten zijn. In het ED zegt Verhulst dat de subsidie ontoereikend is. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente is het toegekende bedrag het maximale op basis van het subsidiebeleid. Het bestuur heeft advies ingewonnen bij de bezwarencommissie. Uitspraak over 3 à 4 weken.

Bermen maaien in Laarbeek gestart

In Laarbeek is begonnen met het maaien van de bermen. Hierdoor worden de wegen veilig en de bermen netjes gehouden. In het voorjaar is een deel van de bermen niet gemaaid zodat verschillende bloemen en plantensoorten de kans kregen om te groeien en bloeien. Dat is weer goed voor de insecten. Nu worden wel alle bermen gemaaid, uitgezonderd rondom de bomen. Op sommige plekken laat de gemeente het maaisel liggen, op andere plekken voert ze het af zodat er nóg meer bloemen de kans krijgen om te groeien.

Parkeren tijdens kermis in Beek en Donk

Tijdens de openingstijden van de kermis in Beek en Donk is de Otterweg vanaf het kruispunt Lage Heesweg/Burgemeester van der Weidenlaan tot aan het kruispunt Hermelijnstraat/Nachtegaallaan volledig afgesloten. Ook de Reigerlaan en de Waterhoenlaan zijn afgesloten. Bezoekers van de kermis kunnen parkeren op de parkeerplaatsen bij het gemeentehuis. Met borden is de looproute naar de kermis aangegeven. Verkeersregelaars leiden het verkeer in goede banen. Ook alle parkeerplaatsen van het Ontmoetingscentrum zijn tot en met woensdag 11 september niet beschikbaar. 

Kennismaken met werk van Vivaldi

In het kader van Kennismaken met Klassieke Muziek komt Ensemble Euterpe donderdag 12 september naar Beek en Donk. Daar zal het in het Ontmoetingscentrum diverse werken van Vivaldi ten gehore brengen. Deze worden toegelicht door Boudewijn Hopman die zelf viool speelt. Vivaldi schreef honderden concerten, vooral voor strijkinstrumenten. Daarvan is ‘De Vier Jaargetijden zijn bekendste werk. De middag begint om 14.00 uur.

Rondkomen: Tegemoetkoming kinderopvangtoeslag

Het kan mensen overkomen dat zij (tijdelijk) moeilijk kunnen rondkomen. Wellicht is er iets gebeurd waardoor het inkomen anders is geworden of komt men voor grote uitgaven te staan. Er bestaan manieren om hier mee om te gaan en de geldzaken weer op orde te krijgen. Daarnaast zijn er regelingen die kunnen helpen om beter rond te kunnen komen als het echt niet lukt. Een van deze regelingen is de tegemoetkoming kinderopvangtoeslag. Op laarbeek.nl/rondkomen staat meer te lezen over deze regeling en waar een aanvraag kan worden ingediend. Daarnaast kan ook contact worden opgenomen met Sociaal Team Laarbeek.

Jubileumweekend waterskivereniging De Rooye Plas

Waterski Vereniging De Rooye Plas in Handel viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan worden zaterdag 7 en zondag 8 september diverse activiteiten gehouden. Zaterdag zijn de Benelux Kampioenschappen waarbij de beste waterskiërs uit de Benelux het tegen elkaar opnemen. Ze strijden afzonderlijk om de titel ‘Benelux Kampioen’ en met hun landenteam om de landenwisseltrofee. Met een optimale combinatie van techniek, balans, kracht en topvorm gaan waterskiërs met bijna 100km/uur over de slalombaan, maken salto’s en springen soms zo’n 50 meter ver van de schans.

Publiekswandeling met het IVN bij het Torrenven

IVN Laarbeek maakt zondag 8 september een publiekswandeling bij het Torrenven en het Vossenbergven in Mariahout. Dit is een gebied met bossen, natte en droge heide en vennen. Vroeger lagen er aan beide zijden van Mariahout veel vennen. Toen het Torrenven dreigde te verlanden werd in 1992 gestart met het herstel. Daarna hebben veel soorten planten zich hier weer weten te vestigen, waaronder enkele zeldzame. Ook zijn hier diverse vogelsoorten te horen. In 2019 is het Vossenbergven hersteld. De wandeling start om 10.00 uur vanaf het begin van de Torrenweg en duurt twee uur.

Omgevingsvisie Gemert-Bakel zes weken ter inzage

Vanaf 9 september 2024 ligt het ontwerp van de Omgevingsvisie ‘Samen slim de toekomst in’ 6 weken ter inzage. Het ontwerp beschrijft hoe de leefomgeving van de gemeente Gemert-Bakel er in 2040 uit komt te zien. Bij het opstellen van de visie zijn veel inwoners, bedrijven, partners en instanties betrokken geweest. Alle inwoners krijgen nu de mogelijkheid om op het ontwerp te reageren. De visie is tot en met 21 oktober tijdens de openingsuren van het gemeentehuis in te zien.

Gemert wint eenvoudig van Excelsior’31 uit Rijssen

Met een 4-0 zege op Excelsior’31 uit Rijssen heeft Gemert zich woensdagavond geplaatst voor de tweede voorronde KNVB-beker. Ed Craenen bracht de thuisploeg snel op voorsprong met twee goals. Dylan van Diepen schoof in de tweede helft de 3-0 binnen en Max Crommentuijn zorgde voor het slotakkoord. De scheidsrechter van dienst legde de wedstrijd even stil nadat er buiten het sportpark vuurwerk werd afgestoken. Donderdagavond is de loting voor de tweede voorronde. Mocht die tot een overwinning leiden dan heeft Gemert zicht op een club uit het betaalde voetbal.