Desktop

Tablet

Zoek

Nest buizerd plan Grotel kapot

Nest buizerd plan Grotel kapot

Bij het plangebied op Grotel in Gemert-Bakel zijn donderdag 22 februari kraanwerkzaamheden verricht. Dat gebeurde binnen de wettelijk verplichte 75 meter afstand van het nest van een buizerd. Maar waar de actiegroep Stop Landal Grotel bang voor was is gebeurd: het nest is kapot. Volgens de projectontwikkelaar is het nest ‘opeens kapot gewaaid’. Donderdag raasde storm Louis over het land. Maar volgens Stop Landal Grotel heeft het nest al jarenlang zwaardere stormen overleefd. Opvallender is dat het ontheffingsverzoek betreffende dit nest al enige tijd geleden was ingetrokken.

Dat intrekken gebeurde door de ontheffingsvrager (Sujo groep) vanwege het ´kapot waaien´. Maar de dag voordat storm Louis over Brabant raasde was het nest nog in volle glorie aanwezig.
Nesten van buizerds zijn het hele jaar door beschermd omdat buizerds jaar in jaar uit gebruikmaken van hetzelfde nest. De buizerd is een beschermde inheemse soort. Overtreding van deze verboden is een economisch delict en kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.